Tegen de zin van haar partijgenoten minister Ploumen en Eurocommissaris Timmermans sprak Jongerius zich in NRC Handelsblad nadrukkelijk uit tegen het vrijhandelsakkoord met de VS. Ze blijkt als PvdA niet het verwijt te willen krijgen Europa TTIP 'in te hebben gerommeld'.

In de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement toonde de PvdA zich toegeeflijker. TTIP moest worden gewijzigd, zei Marit Maij van de Nederlandse PvdA fractie. Ook fractiegenoot Jan Vos stelt zich in een stuk op de website van de PvdA kritisch maar coulant op. TTIP moet niet op een interne markt tussen de VS en de EU gaan lijken. Verder vindt Vos het handelsakkoord een goed idee.

Lubach
TTIP had tot voor kort geen enkele publieke belangstelling. Door een recent komisch-kritisch TV-programma van Arjan Lubach schrijven de kranten opeens geëngageerd over het technische onderwerp. Daardoor zien politici zich gedwongen standpunten in te nemen die hun electoraat tevreden stemmen.
De Europese Commissie acht TTIP van belang voor Europa omdat de interne markt slinkt terwijl de productie moet groeien. Onze economie en welvaart groeien als de EU met name non-food producten kan exporteren. Europa neemt als consequentie de teruggang van zijn vleesindustrie voor lief, omdat die best wat kleiner mag worden en de belangrijkste vleessoorten kip en varken elders in de wereld goedkoper en ecologisch verantwoorder kan worden geproduceerd. Zelf zet Europa wel in op zuivel.

Niettemin is juist van de progressieve zijde van het politieke spectrum veel kritiek op TTIP. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout toonde zich kritisch op de houding van Marit Maij van de PvdA die niet tegen het besloten ISDS voor de ambtelijke afhandeling van conflicten en geschillen over onderlinge handel zou zijn.





Fotocredits: protest tegen TTIP, Teukan
Dit artikel afdrukken