image
foto: mondozurdo

Hoe eten we straks? Duidelijk is tenslotte dat zelf koken net zoiets wordt als zelf je auto repareren, zelf de buitenboel schilderen of je eigen brood bakken.

Kant & klaar bakjes opwarmen. Maaltijdcomponten (groenten, salade, vlees, rijst, sauzen, aardappelen stoofpeertjes) bij elkaar zoeken en zelf in de pan gooien. Niet meer thuis eten, maar even snel in een eenvoudig restaurant. Een bakje onderweg in de auto, trein of metro op weg naar of van je werk naar huis of vrienden.

Welke trend het thuis gaat worden wordt steeds duidelijker. Onder de kop 'Meals That Moms Can Almost Call Their Own' kwam de New York Times afgelopen week met een bericht over Easy Prep Meals: zelf maaltijdonderdelen bij elkaar zoeken en maaltijd van maken. In onze supermarkten neemt het aanbod van panklare groenten, aardappelproducten, vlees en vleesvervagers snel toe. In de Verenigde Staten zien we het volgende stadium van die ontwikkeling: winkels die uitsluitend maaltijdcomponenten aanbieden.

Brancheorganisatie Easy Meal Prep Association stelt dat de 700 centra in 2006 samen 240 miljoen euro omzetten.
De New York Times schrijft dat er maandelijks 40 centra bijkomen. Consumenten komen eens in de zoveel tijd naar een centrum en stellen er maaltijden samen waarmee hun gezin soms weer weken vooruit kan.
De krant schrijft het succes van de geassembleerde maaltijden toe aan de illusie dat je toch zelf de maaltijd bereid hebt.

In vrijwel geen enkel van deze Easy Meal Prep centra wordt zelf iets klaargemaakt. De voedingsmiddelen zijn afkomstig van industriële leveranciers.

In dezelfde week kwam FoodHolland met het bericht dat in Engeland de markt voor gekoelde kant-en-klaar maaltijden stagneert. Tot voor kort groeide die met 14% per jaar. Reden: verzadiging.

Zoals veel marktonderzoeken laten zien:
- we willen gezond eten
- dan moet je toch zelf wat doen
- maar het moet wel makkelijk blijven

Daar is nu dus een antwoord op. De 'gezond eten'trend leidt dus niet terug naar de groentenboer, slager of boer zelf zoals sommigen denken. Hij loopt gewoon via de grote voedingsconcerns die grootinkopers gaan worden bij al even industriële boeren.

Eten wordt steeds efficiënter! Zou Jamie daar nou ook in gaan? Ik zou niet verbaasd zijn en vind het eerlijk gezegd niet zo'n gekke trend.

Niet voor mezelf natuurlijk :)


PS
Debra gaf vorige week op haar culiblog een impressie van de 'high end' versies van dit concept (wel lokale producten en ter plekke klaargemaakt).

Dit artikel afdrukken