Ik stond laatst bij een Franse wijnmaker te kijken naar zijn te exporteren pallets. Nederland kreeg flessen met schroefdoppen. België kurken. Engeland kreeg weer schroefdoppen. Voor een Franse super stonden kurken klaar.

Ik zal het bekennen: ik baal als ik een kurk uit een fles moet trekken. Ik schroef liever en leerde nota bene van een Fransman ooit hoe je dat met een ceremonieel gebaar kunt doen. Je breekt de capsule met niet meer dan een kwartslag. Hij hoeft alleen maar 'krak' te zeggen. Vervolgens leg je de verbroken capsule halverwege op je onderarm en beweegt de fles naar je handpalm. Zo draait de dop zich er vanzelf af. Met een elegant gebaar haal je fles en dop uit elkaar.

Ik ben heel benieuw of Foodlogs wijndrinkers ook om zijn: baal je als je weer eens een fles met een kurk open moet maken?

Toegevoegd 18:56h

Op verzoek van Vera #1 en Ria #2 een filmpje waar ik me een beetje voor schaam vanwege de slechte kwaliteit (het is al heel oud). Je ziet hier de les die ik kreeg van Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Ik beken: ik deed net of ik het niet kon (omdat ik vreesde voor dat Franse publiek af te gaan met die nieuwe étiquette) en Vincent nam het met een geweldige demonstratie over (je ziet aan het einde van het filmpje hoe het moet.) Helaas: en français.




Fotocredits: Amcor

--- POLL ---

Ik kies bij voorkeur

Dit artikel afdrukken