De Boerenbond in België stelt zijn overheid voor een keuze: wij of de maatregelen tegen de boer. Er is wat de boeren betreft geen andere keuze, schrijven ze op hun website.

Afgelopen weekend waren de boeren met hun tractoren nadrukkelijk aanwezig langs de routes van de Ronde van Vlaanderen. Nergens hinderden ze de Ronde, maar er was geen kijker die thuis voor de TV de via guerrilla marketing gebrachte boodschap van de Vlaamse boeren kon missen:

Dat onze landbouw de basis vormt van voeding, wordt te vaak vergeten. Een landbouwsector onder druk, betekent een hele voedselketen onder druk. Vraag is of Vlaanderen kiest voor een eigen kwaliteitsvolle, voedselveilige, betaalbare voedselvoorziening. Kiest Vlaanderen voor eigen voedselproductie, dan moeten de productieomstandigheden haalbaar en het inkomen voor boer leefbaar zijn. Daarom de acties tijdens de voorjaarsklassierkers. Die slingeren zich trouwens niet toevallig tussen de akkers en de weiden. Het parcours, en dus het landschap, is mee vorm gegeven door de Vlaamse land- en tuinbouw.

boerenstropop


Vilt volgde Sporza-commentator Karl Vannieuwkerke en noteerde de woorden die de populaire sportverslaggever sprak tijdens zijn live-commentaar op de actie: “een mooie actie met respect voor de koers”. Hij zei ook de landbouwers helemaal te begrijpen en hoopte “dat de betrokkenen hun verantwoordelijkheid zouden opnemen opdat zoveel mogelijk landbouwbedrijven gevrijwaard blijven in harmonie met de natuur”.

Fotocredits: Boerenbond
Dit artikel afdrukken