Actueel

marlous maring
reageer
  • Opmerkelijk nieuws, want je kunt dus beter fabrieks- in plaats van vers spul eten:

    De meest ziekmakende voedingsmiddelen zijn tegelijk ook het gezondst. Dat stelt het Center of Science in the Public Interest (CSPI) dat op basis van voedingsgerelateerde ziekteuitbraken een top-10 heeft samengesteld.

    Het Amerikaanse onderzoek heeft een top-10 van meest ziekmakende voedingsmiddelen samengesteld. Dit gebeurde op basis van 17 jaar van uitbraken van voedingsgerelateerde ziekten. Het gaat daarbij om producten met giftige stoffen, die buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken en die in het uiterste geval zelfs dodelijk kunnen zijn.

    Top 10:
    1. Bladgroente (363 uitbraken; 13.600 ziektemeldingen)
    2. Eieren (352 uitbraken; 11.163 ziektemeldingen)
    3. Tonijn (268 uitbraken; 2341 ziektemeldingen)
    4. Oesters (132 uitbraken; 3409 ziektemeldingen)
    5. Aardappelen (108 uitbraken; 3659 ziektemeldingen)
    6. Kaas (83 uitbraken; 2761 ziektemeldingen)
    7. Roomijs (74 uitbraken; 2594 ziektemeldingen)
    8. Tomaten (31 uitbraken; 3292 ziektemeldingen)
    9. Kiemgroente (31 uitbraken; 2022 ziektemeldingen)
    10. Bessen (25 uitbraken; 3397 ziektemeldingen)Kanttekeningen
    Rund- en kippenvlees zijn overigens niet in de lijst opgenomen. Bovendien is onduidelijk hoeveel van de uitbraken daadwerkelijk door de producten komen. Uitbraken door tomaten zouden namelijk ook heel goed door de salade kunnen komen. En aardappelen zullen waarschijnlijk niet in alle 108 uitbraken de oorzaak geweest zijn, omdat deze vrijwel altijd voor consumptie eerst gekookt worden.

    Koel bewaren
    'Met de resultaten van dit onderzoek moeten mensen nu niet hun gezonde eetgewoonten veranderen', zegt de voornaamste auteur van het onderzoek Sarah Klein. 'Het gaat er meer om, om voeding koel te bewaren en goed door te koken en om de consumptie van rauwe eieren en oesters te vermijden.'

    Agressievere waakhond
    Voornaamste conclusie van het onderzoek is eigenlijk dat de Food and Drug Administration (FDA) een agressievere waakhond moet worden om dit soort uitbraken in de toekomst te voorkomen.

    'We willen dat we nu daadwerkelijk de macht krijgen om preventieve maatregelen te kunnen nemen zodat het aantal voedingsgerelateerde uitbraken van ziekten omlaag kan’, reageert een woordvoerder van de FDA.


    Bron: EVMI

reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.

reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.

gerelateerde berichten

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
De schrijver ontvangt jouw bericht per mail. De Foodlog-redactie krijgt een cc.

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.