De nieuwe 'wonderpil' heet Ateronon en onderzoekers van de Cambridge University hebben vastgesteld dat bloedvaten er echt baat bij hebben. Het lycopeen in de pil heeft een gunstige invloed op de cellen in het endotheel, het binnenlaagje dat al onze bloedvaten bekleedt. Het endotheel zou door de lycopeenpil versoepelen, waardoor bloedvaten beter gaan functioneren en plaque verdwijnt. Daardoor neemt het risico op beroertes en hartinfarcten af, het niveau van het 'slechte' cholesterol LDL daalt en ook andere ontstekingsgerelateerde ziekten als arthritis, reuma en zelfs diabetes en kanker komen minder vaak voor. Een panacee!

Afgelopen weekend liet de Nederlandse voedingsprofessor Martijn Katan weten dat dergelijke claims met scepsis benaderd moeten worden. Jammer dus voor de juichende Cambridge wetenschappers (die uiteraard nog veel vervolgonderzoek willen en moeten doen). Volgens Katan is de relatie tussen voeding en gezondheid is niet zomaar even in een wonderpil te vangen.

Er lijkt wel overtuigend bewijs te vinden voor het preventief aanpakken van het endotheel, de 'binnenband' van onze aderen. De Nederlandse emeritus hoogleraar cardiologie Paul Hugenholz zweert bij een supplement dat het endotheel schoon houdt en niet laat verkalken. Hij maakt het echter niet op basis van lycopeen uit tomaten, maar neemt de polyfenolen uit druivenschillen als uitgangspunt. Juist ja, de wijnpil.

Voor wie de tomatenpil echt een oplossing zou zijn: de tomatentelers. Zij kunnen er heel wat van hun oogst in kwijt - volgens GFActueel moet je om dezelfde hoeveelheid lycopeen binnen te krijgen als met de tomatenpil, maar liefst 2,75 kilo verse tomaten verstouwen. Of die dan ook de prijs zullen opbrengen vraagt GFActueel zich niet af. Hugenholtz maakt zijn pil uit het gezuiverde restproduct van wijn en heeft dus geen 'edel' product nodig zoals een speciaal voor een hart- en kankerpil geteelde tomaat.

Fotocredits: magic pills, uitsnede, e-magic
Dit artikel afdrukken