Later dit jaar komt de Britse overheid met een langverwacht plan van aanpak voor kinderobesitas. De Royal Society for Public Health (RSPH) wacht dat plan niet af en brengt zelf een rapport uit met maatregelen. Uniek in hun aanpak is dat ze 570 jongeren zelf vroegen wat zij zien als oplossing.

Afhaalmaaltijden en nutriëntenlabels
Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de kinderen wel eens een afhaalmaaltijd bestelt via hun smartphone. Een kwart heeft wel eens een fastfood-maaltijd op school laten bezorgen.

Meer dan 50% van de kinderen en 75% van de ouders vinden dat de bezorging van maaltijden op scholen verboden moet worden. Verder zou 87% van de kinderen de voedingswaarden op de verpakking op kindvriendelijke wijze vermeld willen zien. Ze denken daarbij aan vermelding van het aantal theelepels suiker in het product en de totale voedingswaarde per verpakking, in plaats van per (abstracte) portie.

Creatieve ideeën
Vier op de vijf kinderen zouden ook willen dat supermarkten lelijke exemplaren van groente en fruit gratis weggeven en dat ze een loyalty-programma invoeren voor gezonde voeding. Verder blijkt gratis wifi in fastfoodrestaurants een grote trekpleister voor de kinderen te zijn. Als dat er ook in parken of op andere plekken zou zijn, denkt een op de drie kinderen dat ze minder snel naar een afhaalrestaurant zullen gaan.

Shirley Cramer van de RSPH: “Het terugdringen van kinderobesitas moet een prioriteit zijn voor de overheid. Dit onderzoek geeft een uniek inzicht in wat jongeren zelf denken dat er moet gebeuren. Er is geen wondermiddel, maar de jongeren zijn heel duidelijk in wat zij denken wat oorzaken zijn en welke acties de overheid en industrie moeten ondernemen.”
Dit artikel afdrukken