image

Een lange tafel met aan weerszijden 23 personen was gisteravond het decor voor een debat over de toekomst van de wijn in de Languedoc-Roussillon. Economisch heeft het overgrote deel van de wijnmakers in deze Zuid-Franse streek (tussen Nîmes en de Spaanse grens) het moeilijk.

Wiens schuld is dat?

Die vraag was gisteravond aan de orde tijdens een diner op het woonhuis van de dochter van een van Frankrijk's wijngrootheden van weleer, Victor Lanson van het gelijknamige Champagne. Zijn dochter Marie-France is eigenaar van het Château de Grézan in de Faugères en maakt deel uit van de wijnclub vanuit het een universitair en een hogere school netwerk. Deze mensen wilden daar wel eens over discussiëren met een aantal toonaangevende wijnmakers: Thierry Navarre en François en Vincent Pugibet. De laatsten wilden dat - ondanks de oogst en regen hier - ook wel eens om het 'gemoed' van hun consument te proeven.

Als buitenlander en buitenstaander was me gevraagd het debat te leiden onder de titel 'The Future of Wine in Languedoc, diner-discussion socio-économique et gastro-culturel'. Die monsterlijke titel hadden we expres gekozen: het debat mag wat internationaler en zou de link moeten liggen tussen sociologische en gastronomische feiten. Het viel niet mee. Naast de genodigde wijnmakers die elkaar respecteren maar voor totaal verschillende strategieën heben gekozen, bleken op uitnodiging van een van de leden-met-een-hobbywijngaard ook de voorzitter van de coöperatie van Gabian en een 'gewone' wijnboer-'coopérateur' aan tafel te zitten.

Zo werd het een heet debat tussen 'modernisten' en 'conservationisten'. Over landbouwsubsidies waarmee juist ándere landen dan Frankrijk de export van hun wijnindustrie zouden ondersteunen. Over de enorme wijnplas die de Languedoc-Roussillon produceert (ca. 40% van de totale Franse wijnproductie en bijna anderhalf keer zoveel als heel Australië!) en de in schril contrast staande 'kleinheid' van de schaal van werken in zowel productie als marketing. Over de onleesbaarheid van Franse wijnetiketten en maatregelen van Eurocommissaris Fischer-Boel. En over wat er moet gebeuren.

De nodige 'daar ben ik het helemaal niet mee eens' mét stemverheffing vlogen over tafel.

Ik zal die onderwerpen samen met Ailko in de komende weken uitwerken in de vorm van een posting per week. In december hopen we in samenwerking met een aantal wijnmakers, wijnhandelaren en journalisten het debat voort te zetten op dit blog.

En omdat Cécile een deel van de avond heeft opgenomen: er komt nog een filmpje (nu maar eens zien of het me lukt dat te monteren!)
Dit artikel afdrukken