De Amerikaanse staat Texas staat bekend om zijn oliebaronnen - denk maar aan de populaire TV-serie Dallas. Nog altijd wordt er olie aangetroffen in de bodem en slaan nieuwe oliebezitters putten om het zwarte goud te winnen. Dat kan voor 15 of 50 jaar zijn, afhankelijk van de exacte omstandigheden. In 1980 leidde de vrijwel volledige afhankelijkheid van de Texaanse economie van olie bijna tot het failliet van de staat. Daarom pleiten economen al jaren voor diversificatie - en met succes.

Een ander soort olie
De nieuwste ontwikkeling? Een ander soort olie - olijfolie. In Texas zijn inmiddels zo'n 70 olijfolieboeren actief (in 2008 waren dat er nog 24), schrijft Bloomberg. Op dit moment, met de laagste prijsnotering voor ruwe olie in jaren, zien zij hun olijfboomgaarden tevreden aan. In 2013 plantten Texanen zo'n 500.000 olijfbomen. Eind volgend jaar zullen dat er zo'n 2 miljoen olijfbomen zijn. Die moeten een merkbare aanvulling gaan leveren aan de eigen Amerikaanse productie van olijfolie.

VS groot-importeur van olijfolie
De VS horen bij de grootste importeurs van olijfolie: 97% van de gebruikte olijfolie komt uit het buitenland, vooral Spanje en Italië, meldt de American Olive Oil Producers Association. Vorig jaar importeerde de VS voor $ 1,1 miljard aan olijfolie. Het kleine beetje dat in eigen land geproduceerd wordt, komt met name uit Californië. Daar werd de olijventeelt in de 17e eeuw geïntroduceerd door Spaanse missionarissen. Vorig jaar produceerde Californië zo'n 13,25 miljard liter olijfolie. Texas kwam daar met 57.000 liter ver achteraan.

'Hernieuwbare' olie
Van aardolie naar olijfolie brengt een nieuwe houding tot de aarde met zich mee. Het klimaat in (delen van) Texas leent zich uitstekend voor de van oorsprong mediterrane olijventeelt. Vandaar de toenemende belangstelling voor deze nieuwe olie-economie. In tegenstelling tot aardolie, is olijfolie echter 'hernieuwbaar'. Als de olijfbomen na 25 jaar niet productief meer zijn, kun je een nieuwe boomgaard aanplanten. Dat is met een aardolieveld nog nooit iemand gelukt en laat de nieuwe olieboeren hun stukje land koesteren in plaats van het alleen maar te gebruiken tot het 'op' is.

Fotocredits: 'oil green bottles', dahorsburg
Dit artikel afdrukken