Tesco is de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië. In Ierland experimenteerde de keten het afgelopen jaar met een app en dagelijkse 'levering' aan de liefdadigheidsorganisatie FareShare. Die maakt afspraken over het (kostenloos) op te halen voedsel en verwerkt het tot maaltijden voor daklozen en opvangcentra.

55.400 ton
Tot op heden liet Tesco zijn onverkochte kant-en-klaarmaaltijden, belegde broodjes, salades, groenten, fruit en brood afvoeren en tot diervoeders verwerken. Van de 55.400 ton voedsel die in 2014 op die wijze afgevoerd werd, was 30.000 ton nog geschikt voor consumptie.

Verspilling op winkelniveau terugdringen
Door gebruik te maken van de app, ontwikkeld door FoodCloud, kunnen de winkelmanagers per dag en per winkel doorgeven welke restanten waar over zijn. FareShare regelt de logistiek, verwerking en verdere distributie. Lindsay Boswell, CEO van FareShare, zegt op WasteManagementWorld: "Wij begrijpen dat klanten boos worden als ze in hun lokale winkel voedsel weggegooid zien worden. Wij worden daar ook boos van. Daarom werken we al 20 jaar aan het ontwikkelen van ons succesvolle charitatieve 'herdistributie-model." Vorig jaar kreeg FareShare door de samenwerking met de voedselverwerkende industrie 7.360 ton voedsel binnen. Die verwerkte de charitatieve instelling tot 15,3 miljoen maaltijden.

In Ierland doen al zo'n 100 filialen van Tesco tot volle tevredenheid mee. In Groot-Brittannië begint de keten vooralsnog met 10 proeffilialen. Op termijn zou het systeem in alle landen waar Tesco actief is, ingevoerd kunnen worden.



Frankrijk: wet tegen voedselverspilling
In Frankrijk koos de politiek onlangs voor een andere aanpak van het voedselverspillingsprobleem. Daar mogen supermarkten geen voedsel meer weggooien, maar moet het verplicht gedoneerd worden. Bij overtreding kan dat de supermarkt op een boete van 75.000 euro en twee jaar gevangenisstraf komen te staan.

Fotocredits: still, Tesco & FareShare, via YouTube
Dit artikel afdrukken