De zintuigen verleiden je tijdens het eten, niet alleen via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel. Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. De tentoonstelling geeft de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen weer.

Vanaf de Renaissance komt het in Europa in de mode om tafellinnen te gebruiken voor het vervaardigen van tafeldecoraties. De Catalaanse kunstenaar Joan Sallas brengt met zijn virtuoos gevouwen vogels, vissen en konijnen in onze tijd deze ‘vergeten traditie’ weer levend. Speciaal voor de tentoonstelling maakte hij een tiental indrukwekkende constructies.

Topstukken van Nederland Dineert zijn twee complete serviezen, huwelijkscadeaus van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, bijzondere bruiklenen uit de collectie van het Koninklijk Huis.

De tentoonstelling is vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef rond de rijk geïllustreerde catalogus Nederland Dineert - Vier eeuwen tafelcultuur. Het is de eerste publicatie die een betrouwbaar overzicht geeft van 400 jaar Nederlandse tafelcultuur. Ook de allerkleinsten zijn niet vergeten met het kinderboek Allemaal aan tafel! van Rindert Kromhout en Margriet Heymans met een bijbehorende tentoonstelling in de kindermuseumzaal.

Tijdens ‘Nederland Dineert’ slaan het Gemeentemuseum Den Haag en het Voedingscentrum de handen ineen. Een bijzondere samenwerking waarbij er verschillende activiteiten en een fotopresentatie van wat een Nederlands gezin in een week eet in de lounge van het Fotomuseum plaatsvinden. Actuele informatie vind je op de website.

Praktische Informatie:
Wanneer: 17 oktober 2015 tot 28 februari 2016
Tijd: Dinsdag tot en met zondag, 11:00 tot 17:00 uur.
Kosten: 13,50 (verschillende kortingen mogelijk, tickets bestellen kan ook online).
Adres: Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, 2517HV, Den Haag

Kijk voor meer informatie op de website.

Fotocredits: 'Woonkamer/eetzaal jachthuis St. Hubertus, 1918', Gemeentemuseum
Dit artikel afdrukken