In de tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ staan receptenboeken voor allerhande huismiddeltjes, achttiende-eeuwse handgeschreven kookschriften en standaardwerken van de huishoudschool tot vooroorlogse reclame-uitgaven, populaire kooktijdschriften en glossy koffietafelboeken centraal.

Koken is hot - 6 smakelijke zalen
We koken al sinds mensenheugenis. Was eten lange tijd vooral een basisbehoefte, tegenwoordig is het een way of life. Er verschijnen meer kookboeken dan ooit tevoren, nieuwe kookblogs schieten als paddenstoelen uit de grond en kookprogramma’s zijn immens populair.

In elk van de 6 grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno wordt een thema uitgewerkt aan de hand van smakelijke boeken en bladen uit de goedgevulde collecties van de KB en Museum Meermanno.

De thema’s zijn: ‘Het koken van toen’, ‘Koken met beleid’, ‘Grenzeloos koken’, ‘Koken met sterren’, ‘Feestelijk koken’ en ‘Koken met kinderen’.

Van alle tijden
Het thema ‘Het koken van toen’ laat zien dat kookboeken al sinds eeuwen bestaan. In ‘Koken met beleid’ wordt aandacht besteed aan de generaties vrouwen die hebben leren koken volgens de regels van de huishoudschool en uit kookboeken zoals Het Haagse Kookboek en ‘de Wannée’. Het thema ‘Grenzeloos koken’ toont de eeuwenlange invloeden van buitenlandse koks en de kookinvloeden van nieuwe Nederlanders en hoe deze onze eetcultuur vanaf de vorige eeuw verder hebben verrijkt.

Chefs en celebrities
‘Koken met sterren’ is sinds het succes van het boek van Cas Spijkers niet meer weg te denken. Vele beroemdheden schreven een kookboek, zoals presentatrice Mies Bouwman, actrice Gwyneth Paltrow en powerfoodie Rens Kroes. Hun boeken zijn te zien in de tentoonstelling. Tijdens de feestdagen pakken we vaak goed uit en kunnen we eindeloos inspiratie halen uit boeken zoals Servetten vouwen en Hoe hoort het eigenlijk?. ‘Feestelijk koken’ neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van het geven van diners en feestjes.

Jong geleerd
Tot slot wordt in ‘Koken met kinderen’ aandacht besteed aan kinderen in de keuken. Einde negentiende eeuw werden de eerste kookboeken voor kinderen uitgegeven. Voor die tijd was de keuken voor kinderen vaak verboden terrein terwijl ze er nu juist lekker mogen kliederen. Wil je alvast smullen van de KB-collectie over eten en drinken? Kijk dan op de website van de KB.

Workshops
Tijdens de tentoonstelling worden regelmatig workshops georganiseerd. Zo zijn er twee workshops speciaal voor kinderen: winegums maken en spruitjespapier scheppen. Er is ook een workshop voor volwassenen, die hun favoriete recept tekenen met illustrator Hélène Peters. Zie de website voor meer informatie en aanmeldingen.

Multimedia-diner door NTjong
Op zaterdag 28 en zondag 29 november houdt NTJong in Museum Meermanno twee keer het bijzondere multimedia-diner ‘Aan tafel’. Voor meer informatie kun je op www.ntjong.nl terecht.

Info
Het Meermanno Museum vind je op de Prinsessegracht 30 in Den Haag. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag en feestdagen is het museum gesloten. Kijk voor meer informatie op de website.

Let op! Voor deze bijzondere tentoonstelling geldt een toeslag van 3 euro op de reguliere entreeprijs.Volwassenen vanaf 19 jaar betalen € 9,50 aan entree; studenten, jeugd 13 t/m 18 jaar en CJP/ooievaarspas/uitpas-houders betalen €4,75. Kinderen tot en met 12 jaar en museumjaarkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

Fotocredits: Museum Meermanno | House of the book via Facebook
Dit artikel afdrukken