Gisteren kwamen kinderartsen, artsen jeugdgezondheidszorg en voedingsdeskundigen bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen over nutritional programming: de gedachte dat voeding op jonge leeftijd een belangrijke impact heeft op de gezondheid op langere termijn. Steeds meer wetenschappers erkennen deze invloed. Nutricia wijdt aan het thema een symposium, getiteld ‘Een goed begin, is het hele werk’.
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren is van groot belang voor de gezondheid op latere leeftijd. Professor Hans van Goudoever, kinderarts-neonatoloog van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam: “Voeding in de eerste fase na de geboorte heeft zowel directe als langetermijneffecten. Daarnaast weten we ook dat sommige voedingspatronen kunnen leiden tot ziekte, hetzij direct, hetzij later”.

Tijdens het symposium in Apeldoorn worden nieuwe inzichten belicht op het gebied van nutritional programming. Beschermt borstvoeding tegen overgewicht? Kinderen maken hun eerste smaakervaringen al mee in de baarmoeder. Wat betekent dit voor hun latere voedingspatroon? Wat zijn de gevolgen van ijzerdeficiëntie voor de cognitieve ontwikkeling? Van Goudoever: “Wat duidelijk blijkt, is dat voeding en groei in de fase direct na de geboorte een zeer belangrijke rol speelt bij de hersenontwikkeling, de hoogte van de bloeddruk en bloedcholesterolwaarden later in het leven. We staan nu aan het begin van ontwikkelingen rond de sturing van dergelijke factoren.”

bron: VMT
Dit artikel afdrukken