image

Afgelopen vrijdagavond belandde ik min of meer per ongeluk in het Van der Valk Motel in Breukelen. De wisselstoring bij Utrecht CS was er de oorzaak van. Cécile was gevangen in het treinnetwerk en kon niet meer van Amsterdam naar Utrecht komen. Het dichtstbij was Breukelen. Of ik haar wilde komen ophalen met de auto. En dan daar maar meteen eten, want het was vrijdag, we hadden geen zin meer in koken. Het komt in de beste huishoudens voor ;-)

Ik moet bekennen: ik ben helemaal niet zo negatief over VdV als heel wat culi's. Het is meestal een fatsoenlijke hap voor een nette prijs. De wijnen zijn niet onaardig en redelijk geprijsd. Dus wat zeuren mensen die de VdV-formule willen vergelijken met restaurants met sterambities? Dan moet je er gewoon niet naar binnen gaan.

Waarom dan toch een opmerking over de Toekan? De hoeveelheid suiker in de dressing die echt alle perken te boven ging. Het leek wel een sausje uit een 'be-merkt' flesje of zakje. Boven die kwaliteit steeg VdV nog altijd uit. Niet meer kennelijk en dát stelt me teleur. Al helemaal omdat suiker op die manier een issue is die ik niet meer kan ontkennen. Een tijdje geleden besloot ik maar eens een einde te maken aan de hetze tégen suiker door de anti-suiker-lieden-onder-alle-omstandigheden 'staatsgevaarlijk' te noemen. Sinds we suiker hebben, hebben we er allerlei lekkere toepassingen voor gevonden. Suiker nu helemaal in de ban doen omdat de voedingsmiddelensmaakkmakers het overal in doen om een hoge smaakacceptatie te krijgen is wat mij betreft een vorm van het kind met het badwater weggooien.

Die suiker in de dressing (waar een beetje suiker of lhoning vaak inderdaad lekker is) deed me besluiten dat er een grens is bereikt: dit was geen dressing meer, maar een suikersaus!

Bah, want het was zo helemaal niks meer bij m'n salade met gerookte rib-eye (die overigens prima was). Een ook niet bij de licht gekoelde rode Beaujolais van Duboeuf met z'n aardige prijs.

Tijd dus om wél op te staan: als ik iets bestel, bestel ik dat en geen suiker!

Wie doet er mee? We sturen het gewoon terug. Dat kan natuurlijk ook met die merkproducten die zo stijf staan van de suiker dat ze niet meer weg te kauwen zijn.
Dit artikel afdrukken