"Lang niet alle chefs waren hier aanwezig vandaag. Er werd veel mobiel gebeld om te vertellen: 'U heeft echt een een ster gewonnen. Heel hilarisch.", citeert BNR Iens Boswijk van restaurant-vergelijkingssite Iens.

Minder Michelin
Het tekent het mindere belang dat aan de Michelinsterren wordt toegekend. Keek voorheen iedere chef die wat voor wilde stellen reikhalzend uit naar de jaarlijkse bekendmaking, inmiddels kiezen veel chefs voor een bewust andere insteek. Ron Blaauw was nog niet eens de eerste die zijn sterrenrestaurant sloot en overstapte op 'gewoon lekker koken zonder poespas'. Ook Sergio Herman stapte uit het sterrenkeurslijf en ging voor eenvoudig(er) maar nog steeds bijzonder koken. Beginnende restaurateurs focusen zich op 'puur', 'lekker' of 'stoer' koken. Ze vinden het directe oordeel van hun klanten nog belangrijker dan dat van de Michelingids en streven naar goede beoordelingen op hun website, facebookpagina of op sites als Iens.

Dat neemt niet weg dat Nederland nog altijd met trots zijn sterren telt. De twee driesterrenrestaurants, De Librije en De Leest, behielden hun sterren. Er kwamen weer drie tweesterrenrestaurants bij: Librije's Zusje in Amsterdam, t Nonnetje (Harderwijk) en de Lindehof (Nuenen). Daarmee hebben wij nu 19 tweesterrenrestaurants. Vijf nieuwkomers bij de 79 restaurants met 1 ster, brengt het totale sterrenaantal voor Nederland op 121 sterren, verdeeld over 100 restaurants.

Nederland 'ondergewaardeerd'
Directeur Michael Ellis van de Michelin Gids noemt Nederland één van de landen met een topkeuken. "Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten. Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend', zegt hij op BNR. Om er aan toe te voegen dat 'Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt'.

Fotocredits: Michelin
Dit artikel afdrukken