Overvloedige neerslag, overstromingen, late vorst en hagelstormen teisteren de wijnboeren uit de Bourgogne. Al enkele jaren loopt de wijnoogst terug. Het aanhoudende slechte weer voorspelt weinig goeds voor 2016. Dat kan betekenen dat veel kleine wijnmakers de boeken moeten sluiten, schrijft Bloomberg.

In 2013 daalde de opbrengst van de pinot noir met 50%, van de chardonnay met 30%. Met 90% oogstverlies was 2014 voor sommige boeren helemaal een rampjaar. Vooral in de Côte de Beaune ziet het ernaar uit dat 2016 nog erger wordt.

De druiven die het onstuimige weer wel overleven worden veel duurder. Bedrijven die afhankelijk zijn van deze druiven worden gedwongen een prijs te betalen die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Wijnmakers durven de meerprijs van de druiven niet volledig door te rekenen aan hun klanten uit angst dat die anders snel zullen afhaken. Want hoewel de prijs voor de druiven de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, is de prijs voor een gemiddelde fles wijn maar met 15% gestegen.

In het topsegment rijzen de prijzen sinds 2015 juist de pan uit, toen Bordeaux-verzamelaars erachter kwamen dat goede Bourgognes veel schaarser zijn.
Dit artikel afdrukken