image

'Kabinet ziet geen kans om meermaligheid drankverpakkingen te bevorderen', las ik gisteren. Moeten we dus het statiegeldverhaal op blikjes en flesjes vergeten?

Staatssecretaris Van Geel heeft het rapport 'Effecten van een ecotax op blikjes en flesjes' van bureau CE gelezen. Volgens Van Geel zal het stimuleren van meermaligheid niet werken om de volgende redenen:
· Subsidies stuiten waarschijnlijk op bezwaren van Brussel maar brengen ook lastenverhogingen met zich mee, terwijl het effect onzeker is;
· Ecotaxen (of andere vormen van belasting) hebben in deze specifieke situatie een onzeker effect en zijn minder effectief dan statiegeld;
· Ecotax is onnodig indien partijen overeenstemming bereiken over een totaal pakket maatregelen inclusief de aanpak van zwerfafval en inzameling van kleine flesjes;
· Een ecotax is overbodig als geen overeenstemming wordt bereikt omdat dan een verplicht en bovendien gedifferentieerd statiegeld wordt ingevoerd dat meermaligheid stimuleert.

Daarnaast merkt Van Geel op dat voorlichting niet reëel is zolang de markt zelf niet bereid is te zorgen voor voldoende keuze voor de consument tussen een- en meermalige verpakkingen.
Daarnaast merkt Van Geel op dat voorlichting niet reëel is zolang de markt zelf niet bereid is te zorgen voor voldoende keuze voor de consument tussen een- en meermalige verpakkingen.

Ik krijg sterk het gevoel dat staatssecretaris van Geel hiermee indirect de argumenten die Alexander Rinnooy Kan, recent benoemt als intermediair inzake het zwerfafval, moet verzamelen niet alleen aan het ondermijnen is maar er ook al vast een voorschot op neemt. Rinnooy Kan weet geen polderoplossing kan vinden voor dit hete hangijzer. Van Geel laat alvast weten dat er een verantwoordelijk, politiek correct onderzoek is geweest en roept de conclusie mijns inziens te vroeg van de daken. Hiermee legt hij dus indirect de verantwoordelijkheid voor de oplossing bij de eindvervuilers neer!

Waarom laat hij Rinnooy Kan geen kans tot manoeuvreren, denk ik bij deze draaikonterij. S'il vous plaît, excusez le mot!. Politiek verliest zo zijn charme wel heel erg. Heeft onze minister van bestuurlijke vernieuwing dan toch gelijk…….
Hoe dan ook . Het is nu interessant om te zien wat voor oplossingen de vervuilers zelf bedenken,de klok tikt. Go-go-go, Alexander!

Bron : Foodholland
Dit artikel afdrukken