imageGerommel met cijfers of werkelijkheid?

Minister Verburg van LNV laat alle ambitie varen als het gaat om de biologische landbouw in Nederland, maar probeert dit slinks te verhullen door met percentages te goochelen. Bovendien wordt in deze regeerperiode 10 miljoen euro op biologische landbouw bezuinigd. Dit concludeert SP-Kamerlid Krista van Velzen uit de langetermijnvisie die de minister op 13 december presenteerde. De Tweede Kamer heeft bijna een jaar mogen wachten op de visie. Verburg heeft telkens gesteld dat de ambities van haar voorganger Veerman met 10% biologisch areaal in 2010 en 5% consumptie in 2007 ook haar ambities zijn. "De LNV-minister praat nu echter over 5% groei per jaar en dat klinkt heel mooi. Maar dat is 5% van de 2,5% biologische landbouw die we nu hebben, niet 5% van de landbouw. Eerder was met haar voorganger Veerman afgesproken dat we zouden streven naar 10% biologische landbouw in 2011, dat wordt nu 2,9%, aldus Van Velzen.

"Dit is een belediging voor de sector", stelt de SP-landbouwwoordvoerder. "Het kabinet heeft de mond vol van duurzaamheid, maar wil niet meer dan een groei van de biologische landbouw van 0,4% in drie jaar tijd. Dat is dus drie keer niks. Verburg verloochent de sector zonder daar voor uit te willen komen. Wat een laf gedrag voor een minister die voortdurend kweelt dat de biologische landbouw zo waardevol is."

Als klap op de vuurpijl heeft Verburg besloten om 10 miljoen euro te bezuinigen op biologische landbouw in deze regeerperiode. Van Velzen dient een voorstel in om deze bezuiniging terug te draaien.


bron: SP met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken