Wij willen weten wat je daarvan vindt.

Schandaal!
De Keuringsdienst ontdekte eind vorig jaar dat er 'gewoon' rundvlees in de ossenstaartsoep zit. Schandaal! Er moet immers in wat er op de zak of het blik staat. Toch?

Geconfronteerd met het vreselijke bedrog, ging ook Unilever dat geloven. Het megaconcern ging door de knieën en koos er deemoedig voor om de soep voortaan van echte staart te voorzien. Het bedrijf is nu wat duurder uit, maar was zo lief de prijs van de soep niet omhoog te gooien. De soep bleef natuurlijk hetzelfde smaken. Zo willen klanten dat nu eenmaal.

Albert Heijn koos een andere strategie. Daar kun je nu geen ossenstaartsoep meer kopen. Hun Ossenstaartsoep heet nu Rundvleessoep. Ook die bleef hetzelfde smaken omdat klanten nu eenmaal gewend zijn aan de smaak en je ze niet wilt laten schrikken. Wie echter AH Ossenstaartsoep wil, grijpt voortaan mis. Stom dus, want wat is nou toch Rundvleessoep als je gewoon je vertrouwde Ossenstaartsoep zoekt en geen idee hebt wat je in godsnaam moet verwachten bij zoiets vaags als 'rundvleessoep'?

Nepstaart
Unilever doet er voortaan echte staart in. Maar niet die van een os, maar die van een koe of een kalf. Ossen zijn er immers nauwelijks meer, want we willen geen gecastreerde stieren meer. Ze zijn bovendien veel te duur voor de slager. Unilever verving de snippers van 'gewoon koe' door echte koeien- en kalverstaart. Eigenlijk neppen ze de boel dus nog steeds. Koeien- of kalverstaartsoep is natuurlijk geen ossenstaartsoep. En daar was het de Keuringsdienst om te doen: in je soep moet zitten wat erop staat.

Volksvermaak
Die jongens bij Unilever zijn natuurlijk schatten dat ze luisterden naar het volksvermaak dat de Keuringsdienst zijn kijkers voorzette. Een kok in de uitzending verklaarde dat koeienstaart niet anders smaakt dan ossenstaart. Waarom? Omdat hij dat denkt en omdat er nou eenmaal geen ossenstaarten meer zijn maar hij wel 'ossenstaartsoep' wil blijven maken. Het is dus gewoon koeienstaartsoep.

Maar als koeienstaartsoep mag en niet anders smaakt dan rundvleessoep, waarom mag ossenstaartsoep van rundvlees dan niet terwijl die van koeien- en kalverstaart wél mag?

Kom op Keuringsdienst, jullie werk is niet af! We eisen kalver- en koeienstaartsoep. En niet door elkaar graag!

Of zullen we maar gewoon ophouden met zulk flauw volksvermaak? Waarom luisteren serieuze bedrijven er eigenlijk naar?

Fotocredits: still, KvW
Dit artikel afdrukken