Menig foodie schampert over doodgekookte groenten in de oud-Hollandse keuken en ook ik heb mijn groenten liever met een bite. Maar uitzonderingen bevestigen de regel, zoals onderstaand, onwaarschijnlijk lekker recept van Yolanda van der Jagt voor snijbonen. Zij bedoelde dit gerecht meer als hapje, maar wij eten met zijn tweeën op deze manier gerust 750 gram aan snijbonen weg.

Ingrediënten
- 750g snijbonen
- 3 el olie
- 4 teentjes knoflook
- 2 el rode wijn of sherry azijn (sherry azijn is ’t lekkerst)
- versgemalen zout & peper

Bereiding
Was de snijbonen en wrijf ze goed droog in een theedoek.
Snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur.
Voeg de olie toe en kort daarop de snijbonen.
Bak de snijbonen zo’n 10 minuten op hoog vuur.
Blijf roeren en schudden en zwieren.
Het is de bedoeling dat ze hier en daar blaasjes en brandplekjes krijgen.
Zet na die 10 minuten het vuur zacht en voeg wat zout toe.

Doe een deksel op de pan.
Laat de snijbonen zo 10 minuten zachtjes sudderen.
Check af en toe of het niet te droog wordt, voeg eventueel een klein scheutje water toe.
Voeg na die 2e 10 minuten de knoflook en azijn toe (knoflook in dunnen plakjes, staafjes of blokjes, maar ik zou ’t niet persen).

Laat de snijbonen nu nog eens 10 minuten zachtjes sudderen.
Proef, voeg naar smaak peper, zout en eventueel nog een beetje azijn toe en smullen maar.
Lekker met eendenborst.

Het boek Lekker Hollands is bij Bol.com nog tweedehands te vinden.

Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken