image

Met het ouder worden vermindert niet alleen het vermogen om voedsel te proeven, maar neemt ook het mondgevoel af. De herinnering aan hoe iets smaakt wordt dan erg belangrijk. Dat stelde Stefanie Kremer vast die vandaag op 28 april promoveert aan de Wageningen Universiteit voor haar onderzoek. Kremer gaf proefpersonen vla met verschillende concentraties vet. Het vet maakt het product romiger. Het bleek dat de oudere proefpersonen meer moeite hadden om de romigheid van de vla in te schatten. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Het zou een gevolg kunnen zijn van ziektes die mensen hebben meegemaakt. Het is bekend dat bepaalde virustypes het smaakvermogen aantasten. Ook is het mogelijk dat oudere mensen minder speeksel aanmaken.

De onderzoekster gelooft niet dat haar bevindingen een extra aanleiding zijn voor bedrijven om speciale producten voor ouderen te gaan ontwikkelen. De mate waarin de smaakbeleving achteruit gaat verschilt sterk en kan bij een negentig jarige soms nog net zo goed ontwikkeld zijn dan bij iemand van twintig.
Bovendien leidt minder smaak ook niet tot een andere voorkeur stelde Kremer vast. Iets wat je lekker vond toen de smaakzintuigen nog optimaal functioneerden blijk je ook nog lekker te vinden op het moment dat deze zintuigen achteruit gaan. Blijkbaar spelen de hersenen ook een rol bij de beleving van de smaak. Mogelijk worden er informatie en associaties opgeslagen die je activeert als je proeft.

Voor ouderen blijkt de omgeving waarin ze eten belangrijk voor de beleving. Zo blijkt het feit of de partner nog leeft een belangrijke voorspeller voor het genieten van voedsel op latere leeftijd. Is dat het geval, dan wordt het eten beter gewaardeerd. Kennelijk worden door het samen gebruiken van de maaltijd de juiste condities geschapen om in de hersenen de gebieden te activeren, waar de herinneringen aan smaakervaringen en associaties liggen opgeslagen.

bron: FoodHolland
Dit artikel afdrukken