Wie voor vandaag nog iets leuks te doen zoekt en een combinatie van buiten en binnen kan waarderen: vandaag. zondag 15 november houdt Hielke van der Meulen, lid van de commissie Ark & Presidia van Slow Food Nederland, een lezing op Kasteel Groeneveld (Baarn) getiteld Slow Food in een haastige tijd; de toekomst voor ons culinair erfgoed en authentieke streekproducten.

Het is de vijfde lezing in een serie die wordt georganiseerd door Kasteel Groeneveld rond het thema eetcultuur. Voor de zomer vonden drie lezingen plaats over culinaire historie. Na de zomer is de blik op het heden en de toekomst gericht. Hielke van der Meulen richt zich op het heden en de toekomst van Slow Food. De lezing start om 11.30 uur en duurt ongeveer een uur. Daarna is er een proeverij met slow én fast food.

Hielke van der Meulen is deskundig op het gebied van traditionele, regionale voedselproducten die dreigen te verdwijnen als gevolg van onbekendheid, namaak of overdreven hygiënewetgeving. Weinig mensen weten dat Nederland nog veel van dergelijke producten heeft. Om uitsterven te voorkomen is Slow Food, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten, in 1996 het project Ark van de Smaak begonnen. Wetenschappers, journalisten en Slow Food-leden over de hele wereld zoeken naar authentieke streekproducten en achterhalen wie ze nog maken. Het gaat om boerenkazen, ambachtelijke vleeswaren, traditionele broodsoorten, oude groenten- en fruitsoorten, zeldzame veerassen en bijzondere vissen en schaaldieren. Slow Food beschouwt deze producten en landrassen als een gastronomische rijkdom, als cultureel erfgoed en als dragers van biodiversiteit.

Deelname aan de lezing kost € 4,00, tevens de entreeprijs voor een bezoek aan het kasteel; de proeverij kost € 15,00. Daarvoor is reserveren is gewenst.

Kasteel Groeneveld – Buitenplaats voor stad en land
Groeneveld 2, 3744 ML Baarn
Tel (035) 5480994 | E-mail reserveringsbureau@minlnv.nl

Dit artikel afdrukken