Hoe je via Hellman’s mayonaise stront kunt krijgen met Slow Food.
Wouter Klootwijk schreef in zijn rubriek in de provinciale kranten over Hellman’s die niet naar Hellman’s smaakt in Nederland.
Delhaize
Hij kreeg veel reacties van lezers die hem betere mayonaises tipten. Een er van kwam van de voorzitter van Slow Food Wageningen. Ze schreef dat ze een enorme frietliefhebber is en altijd als ze in Belgie is mayonaise inslaat bij Delhaize. Hoeft niet meer, zei ze er bij, want deze Belgische mayonaise is nu ook te koop bij Albert Heijn.
'Flink in mekaar meppen'
Klootwijk kwam er in een tweede stukje over friet en mayonaise op terug en constateerde met verbazing en plezier dat we van Slow Food Wageningen weer gewoon patat mogen eten. Met mayonaise uit de winkel.
Het stukje werd gelezen door Frank van Elsdingen van Slow Food Utrecht die andere afdelingen van Slow Food en de Nederlandse organisatie in een email voorstelt om de verslaggever in elkaar te slaan. Van Elsdingen formuleert het als volgt:
‘Organiseren jullie een posse om de journalist(e) in kwestie eens flink in mekaar te meppen? Ik doe graag mee (;-)
Maar zonder gekheid: lijkt me dat we daar wel effe e.e.a. gerectificeerd moeten krijgen.’
Fotocredits: chilebeans
Dit artikel afdrukken
Wouter Klootwijk schreef in zijn rubriek in de provinciale kranten over Hellman’s die niet naar Hellman’s smaakt in Nederland.
Delhaize
Hij kreeg veel reacties van lezers die hem betere mayonaises tipten. Een er van kwam van de voorzitter van Slow Food Wageningen. Ze schreef dat ze een enorme frietliefhebber is en altijd als ze in Belgie is mayonaise inslaat bij Delhaize. Hoeft niet meer, zei ze er bij, want deze Belgische mayonaise is nu ook te koop bij Albert Heijn.
'Flink in mekaar meppen'
Klootwijk kwam er in een tweede stukje over friet en mayonaise op terug en constateerde met verbazing en plezier dat we van Slow Food Wageningen weer gewoon patat mogen eten. Met mayonaise uit de winkel.
Het stukje werd gelezen door Frank van Elsdingen van Slow Food Utrecht die andere afdelingen van Slow Food en de Nederlandse organisatie in een email voorstelt om de verslaggever in elkaar te slaan. Van Elsdingen formuleert het als volgt:
‘Organiseren jullie een posse om de journalist(e) in kwestie eens flink in mekaar te meppen? Ik doe graag mee (;-)
Maar zonder gekheid: lijkt me dat we daar wel effe e.e.a. gerectificeerd moeten krijgen.’
Fotocredits: chilebeans
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hier even een berichtje van 'de voorzitter van Slow Food Wageningen'. Ik ben degene die, als voorzitter van Slow Food convivium Rijnzoet (=Arnhem/Nijmegen/Wageningen) een mail over de mayonaise had gestuurd aan Wouter. Inmiddels heeft Wouter aangegeven de betreffende mayonaise in weckpot ook puik te vinden. Mijn mail aan Wouter was blijkbaar niet duidelijk. Ik heb nooit bedoeld te zeggen dat ik van fastfood friet houd. Echter gaat het mij om het ambacht van goede frieten bakken. Al negen jaar geleden heb ik eerst culinaire frietreis georganiseerd naar Antwerpen met als hoofdspreker Paul Ilegems die prachtige boeken heeft geschreven over de frietkotcultuur. Dáár ben ik fan van maar ook de cultuur er om heen. Ik heb een prachtige ouderwetse zware ijzeren snijder waar ik 12 mm friet mee kan snijden. Ook moet iedereen vooral lekker zelf mayo maken. Als je dan een keer naar de supermarkt gaat (wat veel mensen doen en waar uw stukje van Wouter over ging) dan beveel ik de delhaize aan omdat daar (let wel) alleen ingredienten in zitten die in mayo horen te zitten en geen suiker, kleurstof of verdikkingsmiddel of E-nummers etc.. En de smaak van deze ambachtelijke mayo is dus puik. En wanneer de pot leeg is, is deze te recyclen want is heuse weckpot.
http://www.caddy-home.be/_templates/imagepopup/popup.asp?image=/_media/items/zoom/HOPE004450.jpg&title=DELHAIZE+-+AMBACHTELIJKE+MAYONAISE+-+POT+720+ML
Precies Frank.
Daarbij wordt het in columns vaak wat scherper aangezet. Wat mij betreft was het niet meer dan een terechte verwijzing naar de manier waarop we vaak om gaan met 'verantwoord eten'. Ik ben ook lang niet alleen 'verantwoord' als het om eten gaat. Dr staat ook best wel wat minder (of geheel niet) verantwoorde boodschappen op mn boodschappenlijstje.
Een paar steekjes over en weer daarover is niets mis mee.
Ik zie in Wouter een bevlogen man die het publiek informeert over de oorsprong van ons voedsel. Zin en onzin onderscheidend, informatie (die we in de loop der jaren zijn kwijtgeraakt) gevend over dagelijkse kost en ingrediënten. “Melk komt uit een koe, vlees komt van dieren die daarvoor gedood moeten worden en zooi uit pakjes is meestal niet lekker en niet goed”. Een nuchtere en geheel authentieke aanpak, in een met Slow Food overeenkomstig doel, om smaakvervlakking tegen te gaan en biodiversiteit te behouden.
Frank, wat zie jij als Klootwijks intenties?
Als journalist heb je de mogelijk om een stukje tekst uit z´n context te halen en te publiceren. De hierboven geplaatste quote heeft gelukkig alle ingrediënten nog aan boord om direct te kunnen herkennen dat het `in elkaar meppen` schertsend bedoeld was. Jammer nou dat de macht van de pen gebruikt wordt om een tegenstelling te creëren, die er mijns inziens niet is of hoeft te zijn. Voor zover Wouter Klootwijk zich beledigd zou mogen voelen door hetgeen ik heb geschreven, wil ik daar mijn excuses voor aanbieden. Ik hoop dat hij bereid is hetzelfde te doen naar de vereniging en de tipgeefster, die er in zijn artikel nogal bekaaid van af komen. Uiteindelijk lijkt het mij dat de intenties van Slow Food en van Wouter Klootwijk behoorlijk met elkaar in lijn liggen, ook al is hij kennelijk ooit een Slow Food-lid tegen gekomen met rare ideeën over water.