‘Van Hippe Boon tot Powerpeul’ is het thema van deze ‘Slow Food Utrecht in Gesprek’. Peulvruchten zijn een belangrijke leverancier van eiwitten voor ons lichaam. Tuinderij Eykenstein, waar de najaarseditie plaatsvindt, teelt ecologisch verantwoorde peulvruchten (en andere groente). De tuinderij verbouwt alle producten op een milieuvriendelijke (biologische) manier zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, in een prachtige historische moestuin.

Verschillende gastsprekers zullen de diversiteit, de geschiedenis, de smaak en de verschillende bereidingsmethoden van peulvruchten onder de loep nemen. Naast bonen en linzen krijgen ook de (onbekende) eetbare lupines volop de aandacht. Aan het eind van de bijeenkomst kun je verschillende soorten peulvruchten proeven en op hun culinaire waarde schatten.

Programma
15.00 - Inloop en mogelijkheid om landgoedgroenten te kopen bij Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein.
15.30 - 'Bonenliefde' door Marieke van Eyndhoven van 'de hippe boon'. Marieke vertelt over haar passie voor de boon, het ontstaan, de uitgebreide geschiedenis en de reizen van de boon en de diversiteit die we in Nederland kennen. Daarnaast belicht zij de culinaire eigenschappen en mogelijkheden van de verschillende soorten. Marieke is regelmatig op pad om bijzondere bonensoorten bij kleinschalig telende boeren te verzamelen en biedt ze aan bij de liefhebbers via haar webwinkel.
16.30 - 'Lupine: van teelt tot keuken' door Jacqueline Castelijns van 'Powerpeul'. Powerpeul is een jong bedrijf dat plantaardig koken met de witte lupineboon in Nederland populair wil maken. Dat doen zij door deze bijzondere boon lokaal te telen, recepten te delen en met koks en bakkers te koken om hen te inspireren deze plantaardige optie aan hun assortiment toe te voegen. Lupine bevat veel hoogwaardige eiwitten (meer dan 36%), is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels (meer dan 40%) en bevat weinig vet. Als hoogwaardige eiwitbron is lupine een duurzaam alternatief voor soja en vlees. Bovendien is de lupineplant een stikstofbinder en goed voor de vruchtbaarheid van de grond.
17.15 - In Gesprek: We gaan wat dieper in op vragen zoals: hoe krijgen we peulvruchten volwaardig in ons menu, zonder het als vleesvervanger te zien? Hoe is het gesteld met de verkrijgbaarheid in de regio Utrecht?
18.00 - Proeverij
De koks Anna Laming en Judith Karis van ons 'Slow Food op Pad' team bereiden van vijf bijzondere bonensoorten en de lupine een proeverij: de pure smaak van de peulvrucht en van iedere soort een bewerking. Iedere deelnemer krijgt een zakje peulvruchten inclusief recept cadeau om thuis de opgedane culinaire inspiratie uit te proberen.
20.00 – Afsluiting

Informatie
Adres: Dorpsweg 264, 3738 CN, Maartensdijk
Kosten: €15,00 (leden) en €17,50 (niet-leden). Je kan ter plekke betalen, pinnen is helaas niet mogelijk.
Aanmelden kan via evenementen-utrecht@slowfood.nl o.v.v. peulvruchten.

Voor meer informatie zie de website van Slow Food.
Dit artikel afdrukken