In de toekomst worden houdbaarheidsdata op bijvoorbeeld melk overbodig door de uitvinding van een nieuwe dop. Dat meldt Berkeley University.

Sensoren meten aantal bacteriën
Wetenschappers van de University of California Berkeley ontwikkelden samen met Taiwan’s National Chiao Tung University een slimme dop voor melkpakken. Het met uiterste precisie in 3D-geprinte dopje is uitgerust met draadloze sensoren.
Als je even schudt met het pak, komt een beetje melk in aanraking met het dopje. Door de verandering van elektrische spanning in de melk onder invloed van het aantal bacteriën, geven de sensoren aan wanneer de melk te sterk verzuurd is geraakt. Het dopje signaleert de gebruiker dan dat de melk niet meer geschikt is voor consumptie.

Goedkoop
Onderzoekers voorspellen dat deze 3D-printtechnologie heel goedkoop kan worden. Vooral omdat iedere consument in de toekomst zelf dit soort sensoren kan 3D-printen en gebruiken. Zo kun je de kwaliteit van voedsel zelf in de gaten houden en kunnen zowel de verspilling van voedsel als voedselvergiftigingen eenvoudig worden tegengegaan.

Scannen versheid
Het houdt niet op bij het slimme dopje, zegt wetenschapper en hoofdauteur Liwei Lin. Hij verwacht dat er binnenkort apparaten op de markt komen waarmee we verse producten op de markt of in de supermarkt kunnen scannen. "We kunnen dan vaststellen hoe vers een bepaalde groente is, voordat we die kopen”, zegt hij.

Het artikel is verschenen in Microsystems & Nanoengineering.

Fotocredits: illustratie bij het artikel, Sung-Yueh Wu
Dit artikel afdrukken