Wat de Michelingids is voor restaurants, of de Parker voor wijn, is de Whisky Bible voor whisky's. Ieder jaar beoordeelt expert Jim Murray duizenden whisky's van over de hele wereld en kent ze punten toe.

Voor het eerst in de 12 jaar van het bestaan van de whisky-bijbel staat er in de top-5 dit jaar geen enkele Schotse whisky. Nog erger, de beste single malt whisky ter wereld blijkt uit Japan te komen.

Kers of sherry
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is 's werelds beste. De whisky scoorde 97,5 van de maximale 100 punten. Keita Minari, de Europese brand manager van Beam Suntory, dat Yamazaki in portefeuille heeft, legt in De Morgen uit waaraan de whisky zijn bijzondere karakter te danken heeft: "Vaten van kersenhout werden meer dan 90 jaar geleden in onze stokerij gebruikt om de allereerste Japanse whisky te laten rijpen. Ze geven een sterk, rijk karakter aan de whisky en een delicate zoetheid."
Daar gaat De Morgen even in de fout. De whisky rijpt gedurende 12 tot 15 jaar in 'Oloroso sherry vaten'... weet The Telegraph. Er zijn zo'n 16.000 flessen op de markt gebracht en die kosten rond de £100 per stuk.

Pijnlijke wake-upcall voor Schotten
Volgens Jim Murray, die zelf bijna 1.000 whisky's meeproefde, is het geen slechte zaak dat de Schotse stokerijen zo met hun neus op de feiten gedrukt worden. Hij stelt dat 'de Schotse stokerijen enkel nog middelmatige malts dreigen te produceren'. Deze pijnlijke 'wake-upcall' kan er hopelijk toe bijdragen dat zij zich weer meer gaan inspannen voor kwaliteit en onderscheiden smaak.

Fotocredits: Kyle May
Dit artikel afdrukken