In een reactie op het nieuws dat niet alleen kip maar ook rundvlees en kalfsvlees het ESBL-enzym bevatten, raadt de minister van Volksgezondheid aan uw biefstuk voortaan goed te doorbakken.
Laten staan hoeft niet, maar goed doorbakken en ervoor zorgen dat het rauwe vlees niet met andere rauwe producten in aanraking komt wel.
Het is toch even schrikken als je zulk nieuws via de verslaggevers van de NOS - die de minister even aanhielden op weg naar haar werkkamer - zo via de website van de serieuze Trouw op je bord glijdt, terwijl je je zo op je lekkere rood gebakken biefstukje had verheugd vanavond. En helaas, zelfs een biologisch stukje vlees helpt niet. Ook dat is besmet en kan dus maar beter doorbakken worden.
Doorbakken biefstuk smaakt naar schoenzool. Wat zouden de Nederlandse slagers van dit advies vinden?
Wat ons ook benieuwt: hoe liggen dit weekend de entrecôtes en entrées van rauwe dungesneden runderzijlende erbij in onze gewone en toprestaurants?
Reken maar dat er flink over gesproken wordt. Zie je wel, zeggen de tegenstanders van de 'veeindustrie'. Het is een interessante case voor de dierenbeweging. Opeens vinden ze - misschien - de roodvleesliefhebbers aan hun kant. Hoe het gaat zullen we dit weekend, komende week en die erna waarnemen. Daarna vindt iemand anders weer een nieuw voedselschandaal.
Fotocredits: still uit video NOS
Dit artikel afdrukken
Het is toch even schrikken als je zulk nieuws via de verslaggevers van de NOS - die de minister even aanhielden op weg naar haar werkkamer - zo via de website van de serieuze Trouw op je bord glijdt, terwijl je je zo op je lekkere rood gebakken biefstukje had verheugd vanavond. En helaas, zelfs een biologisch stukje vlees helpt niet. Ook dat is besmet en kan dus maar beter doorbakken worden.
Doorbakken biefstuk smaakt naar schoenzool. Wat zouden de Nederlandse slagers van dit advies vinden?
Wat ons ook benieuwt: hoe liggen dit weekend de entrecôtes en entrées van rauwe dungesneden runderzijlende erbij in onze gewone en toprestaurants?
Reken maar dat er flink over gesproken wordt. Zie je wel, zeggen de tegenstanders van de 'veeindustrie'. Het is een interessante case voor de dierenbeweging. Opeens vinden ze - misschien - de roodvleesliefhebbers aan hun kant. Hoe het gaat zullen we dit weekend, komende week en die erna waarnemen. Daarna vindt iemand anders weer een nieuw voedselschandaal.
Fotocredits: still uit video NOS
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lourens, hierbij het proefschrift
"Extended-spectrum B-lactamase producing Enterobacteriaceae: diagnostics and epidemiology"
van mevrouw Overdevest.
Was even zoeken. Inderdaad dikwijls suboptimaal, die NOS.
Er zijn meerdere bacteriën die het ESBL-enzym vormen dat zoveel antibiotica onwerkzaam maakt. Veelal darmbacteriën. Daarom is "poepvlees" niet alleen onsmakelijk, maar ook niet ongevaarlijk. Vooral bij kip vindt in slachterijen dikwijls kruisbesmetting plaats, waardoor bijvoorbeeld ook biologische kip besmet kan raken met ESBL-vormende bacteriën.
Hierbij ook het onderzoek van WUR-professor Zwietering, waaruit blijkt dat dat "goede doorbakken" van Schippers niet zo effectief is als verwacht:
"Extreme Heat Resistance of Food Borne Pathogens
Campylobacter jejuni, Escherichia coli,andSalmonella
typhimuriumon Chicken Breast Fillet during Cooking".
Wonderlijk dat bij mensen in het ziekenhuis slechts 4,9% ESBL producerende bacterien zijn gevonden, en bij mensen in het vrije veld 10,1%. Zéker opvallend als we bedenken dat men in Nederland meest kort in een ziekenhuis verblijft. Zijn die bacterien daar snel verdwenen?
Raar dat alle! media melden dat 5-10% van de Nederlanders drager is, terwijl die twee getallen betrekking hebben op monsters uit ziekenhuis versus monsters bij huisarts. Is dat een statistisch correcte conclusie? Dat 80% van de kip ook ESBL producerende bacteriën bevat is een interessant gegeven, maar wat zegt dat in verband met die mensen in ziekenhuis of bij de huisarts? Bij de kippen gaat het om vrijwel alleen coli's en bij de mensen om een groot aantal andere soorten. Mogen we dat op één hoop gooien?
Is er ergens het hele onderzoek te vinden, want de verwijzing naar het écht weer typische NOS bericht draagt niets bij aan wat we al wisten (of niet wisten). (De onderste alinea was de meest zinnige)
Naar aanleiding van de promotie van Ilse Overdevest waaruit blijkt dat 5-10% van de bevolking drager is van een ESBL-besmetting, draait dit draadje weer overuren.
Het gegeven van die 5-10% stond overigens al in 2013 op Foodlog via een interview met microbioloog en arts Jan Kluytmans.
Overdrvest schrijft, net als Kluytmans, de ESBL besmetting aan onze dierhouderij toe. Ook besmette groenten (ja, die zijn er ook; EHEC was net zo'n type affaire) zouden het gevolg van dierlijke mest zijn.
Ik hoorde onlangs van John Penders (universiteit van Maastricht) dat een derde van de ESBL besmettingen het gevolg zijn van reizen naar China. Dat is weer eens een heel ander geluid. Wél is het zo dat ook die besmettingen te maken hebben met darminhouden, maar dan wel die van elders.
Vlees verhitten om (resistente) bacteriën te doden blijkt minder effectief te zijn dan verwacht. WUR-professor Zwietering deed daar onderzoek naar.
Ik kan dat overigens niet helemaal rijmen met zijn bagatelliserende reactie op de poepvlees-berichten.
Schippers en Dijksma laten het RIVM inmiddels onderzoek doen naar besmetting met carbapenemase vormende bacteriën. Wél een beetje laat:
berichten van deze enge beesten in Duitse varkens- en kippenstallen dateren al van 2012.
Ik ben benieuwd of Schippers wéér gaat zeggen:"Goed doorbakken" als de eerste kippen of varkens met carbapenemase vormende bacteriën ook in Nederland worden aangetroffen.
Dan is het nog slechts een kwestie van tijd, en dat levensgevaarlijke vlees ligt het in de super.
En een jaartje later hebben we a la ESBL de eerste gedocumenteerde dode door carbapenemase vormende bacteriën. L'histoire se repete.
Ben benieuwd of Marc Jansen zijn reactie in Nieuwsuur al aan het voorbereiden is.
Zou Marc Jansen er dan wederom mee wegkomen ons te vertellen dat hij als door een donderslag bij heldere hemel getroffen is?
En dat volksgezondheid hem boven verkoopcijfers gaat?