Vanuit haar winkel in de Delftse binnenstad weefde de kunsthistorica Sanny de Zoete in de afgelopen 19 jaar voor leden van het Koninklijk huis, ambassades en kerken damast op maat. Tegen het tij van de verdwijnende belangstelling voor damast bleef ze zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed.
Door de aanhoudende economische crisis is haar damastwinkel echter niet meer rendabel. Daarom heeft ze per 31 juli jl. de laatste Nederlandse speciaalzaak voor op maat en naar het ontwerp van kunstenaars gemaakt damast voor op en aan de tafel gesloten. Mogelijk verdwijnt daarmee zelfs de laatste winkel op dit gebied in Europa.

Verdwijnende traditie
Tot in de jaren 60 werd de tafel in alle lagen van de bevolking de tafel gedekt. Die traditie verdwijnt uit de gewoonte. De Zoete betreurt dat. "Een gedekte tafel creëert rust en is juist in deze tijd van drukte en stress een moment van onthaasting."

De Zoete krijgt nu weer tijd voor haar kunsthistorische publicaties en lezingen over damast. Daarnaast zal zich wijden aan het schrijven van een handboek over de geschiedenis van het linnen damast. Daanaast blijft ze haar medewerkingen verlenen aan tentoonstellingen over de gedekte tafel.

De Zoete zei ons: "Ik vind het heel spijtig dat zo'n mooie traditie en vorm van toegepaste kunst verdwijnt. Maar voor echte liefhebbers blijft mijn website bestaan." Daar kun je oriënteren op de collectie die zowel antiek als modern design damast omvat. Ook verkoopt De Zoete uit haar eigen collectie prachtige damast, vooroorlogse kwaliteit rood geruite linnen huishouddoeken en handgeborduurd bedlinnen. De echt geïnteresseerde kan zijn of haar linnen damast vervolgens voelen en uitzoeken bij haar thuis.

Fotocredits: Sanny de Zoete
Dit artikel afdrukken