image
Dit weekend hoorde ik op het nieuws en las ik op Nu.nl dat genen bepalen of de biefstuk van het rund mals wordt. Niet de kok, niet de slager, maar de dieren zelf zijn de oorzaak.
Toch even de bron checken van dit opzienbarende verhaal. Want Nederland nam het over van Die Welt, die het bericht had van AFP. "In Versuchen mit dem Fleisch junger Charolais-Bullen seien sie auf ein Gen namens DNAJA1 gestoßen, teilte das französische Agrarforschungsinstitut (INRA) mit. Das Gen kontrolliert demnach das Schlüsselprotein Hsp 40, das sich auf die Beschaffenheit des Muskelgewebes auswirkt. Je weniger es von dem Protein gebe, desto zarter sei das Fleisch. In den Tests seien je nach Hsp-40-Anteil Unterschiede von bis zu 63 Prozent bei der Festigkeit des Fleisch festgestellt worden."
Het gaat over onderzoek van een Frans instituut dus, INRA. Maar vanmorgen gaven die nog geen persberichten over dit thema op hun websites. Wel vond ik een wetenschappelijk artikel dat vooruitloopt op dit verhaal ergens tussen hun publicaties over verbetering van Charolais-vee. De enige actualiteit die ik vond was een aankondiging van een koeienparade. Wellicht is er daar een persbericht verstrekt dat AFP gehaald heeft. De bron vond ik nog niet.


Dit artikel afdrukken