Indoor-boerderijen zijn in trek omdat ze een efficiënte en milieuvriendelijke teelt mogelijk maken. In verticale boerderijen groeien planten boven elkaar in klimaatgecontroleerde ruimtes. Daardoor is er maar weinig grondoppervlak nodig. Ook in Nederland richten diverse (Stadslandbouw)-initiatieven zich op verticaal tuinieren, zoals bijvoorbeeld de stadsboerderij in Rotterdam, die de kweek van groente combineert met die van vis.

Groot
FarmedHere is de grootste verticale boerderij in de Verenigde Staten, meldt PSFK. Op ruim 8.000 vierkante meter produceert de boerderij bladgroenten voor zo’n 80 retailers in Chicago. Het bedrijf teelt onder andere biologische basilicum en kool.

Boer-vrij
Op veel moderne boerderijen doen zogeheten 'farm-robots' al een deel van het werk. Het bedrijf Spread gaat in Japan komende lente nog een stap verder. Het bedrijf bouwt de eerste volledig boer-vrije-boerderij. Robots runnen de hele verticale boerderij, ze planten, verzorgen en oogsten producten. Spread produceert nu al jaarlijks 7,7 miljoen kroppen sla in verticale boerderijen. Op Grist stelt Kiyoka Morita van Spread dat ‘groentefabrieken’ nodig zijn voor het creëren van een duurzame maatschappij.

Milieu-voordelen
De verticale boerderijen zijn afgesloten van de buitenwereld, waardoor er geen pesticiden nodig zijn. Dankzij LED lampen hebben de planten altijd genoeg ‘zonlicht’. FarmedHere zegt dat zijn boerderij slechts 3% van het water gebruikt dat traditionele boerderijen gebruiken. Spread hergebruikt in zijn nieuwe groentefabriek 98% van het water.

Het niet inzetten van mensen heeft nog een voordeel. Het levert veiliger voedsel op. Er komen namelijk geen mensenhanden aan te pas die het voedsel kunnen besmetten. Er is nog maar 1 factor niet opgelost: zonder meststoffen gaat het niet.

Fotocredits: 'Hydroponically Growing Green Butter Lettuce', Kurman Communications
Dit artikel afdrukken