Kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak te veel verzadigd vet en zout en te weinig vezels en complexe koolhydraten. De universiteit van Wenen komt met aanbevelingen om de maaltijden te verbeteren.

De aanbevelingen voor nieuwe gezondere kant-en-klaarmaaltijden zijn:
- De energie-inhoud moet niet hoger zijn dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dat betekent niet meer dan 700 kilocalorieën per portie.
- Gebruik vooral zetmeelcomponenten met veel koolhydraten zoals aardappels, noodles en rijst (vooral volkoren).
- Zorg voor voldoende groenten, salade of fruit.
- De portie mager vlees moet kleiner zijn dan de andere componenten en gebruik een niet te vette saus.
- Plantaardig vet heeft de voorkeur boven dierlijk vet. Vermijd gehydrogeneerd vet.
- Smaak komt bij voorkeur uit specerijen en kruiden en niet uit zout.

De onderzoekers vergeleken zestien maaltijden van acht verschillende producenten. Slechts enkele bevatten meer energie dan aanbevolen.Wat is kant-en-klaar?
De universiteit van Wenen hanteerde als definitie voor kant-en-klaarmaaltijden: maaltijden waarbij de meeste tijd om het gerecht klaar te maken, culinaire vaardigheden en inbreng van energie bij de fabrikant plaatsvinden en niet in de consumentenkeuken.

Binnen de definitie worden twee soorten onderscheiden. De ‘ready-to-cook’-variant moet thuis nog een verhittingsstap ondergaan waarbij het product gaar wordt. Terwijl bij de ‘ready-to-eat’-maaltijden deze kookstap bij de fabrikant plaatsvindt.

Double Fresh
Het onderzoek valt binnen een Europees project genaamd Double Fresh. Het project evalueert de verwachtingen van consumenten van kant-en-klaarmaaltijden en onderzoekt de kwaliteit van producten.

Verschillende internationale universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven werken samen om smaak, uiterlijk, voedingswaarde, microbiologische kwaliteit en houdbaarheid te optimaliseren. De groep in Wenen analyseert, evalueert en optimaliseert de voedingswaarde van kant-en-klaarmaaltijden.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken