image


Vanavond zag ik de beelden van de eerste marathon op ijs. Dan gaat het bij mij meteen kriebelen.
Het zal er dit jaar wel niet inzitten, de dooi zet komend weekend al in, maar ik maak graag tochten op natuurijs. Bij zo'n atmosfeer hoort stevig eten. Een stampotgerecht met zuurkool en gehakt. Mijn moeder maakte het tijd regelmatig in de winter.

benodigdheden:
500 gr. Zuurkool, het liefst uit het vat maar een zakje mag ook.
(Zuurkool bevat veel vitamine C. Als zuurkool in contact met lucht komt gaat de vitamine C langzaam verloren. Het is daarom een misverstand dat 'verse' zuurkool uit het vat gezonder is dan verpakte zuurkool. Als zuurkool uit het vat niet snel genoeg verkocht wordt is eerder het omgekeerde waar.)
1 kg. Aardappelen voor de puree die behoorlijk smeuig moet zijn (voorzien van boter dus)
500 gr. half om half gehakt,
1 flinke ui
peper, zout
1/2 eetlepel gedroogde thijm
1 theelepel paprika
1 teentje knoflook
paneermeel

werkwijze:
De gietijzeren pan ,met boter insmeren
Het gehakt rul bakken met de gesneden ui, knoflook en kruiden en op de bodem van de gietijzeren pan verdelen
hierop de zuurkool, eventueel afspoelen en goed droogmaken.
als afsluiting hierop de aardappelpuree ( aardappelen gaar gekookt en fijngestampt op smaak gebracht met peper, zout, melk en voldoende boter)
afdekken met een laagje panneermeel, hierover een paar klontjes boter verdelen.

dit geheel in een warme over schuiven (150 C ) voor ca. 45 minuten.
-Dit is ook de reden dat de aardappelpuree niet te droog moet. Hij droogt nl. in door deze bereiding in de oven- smullen maar!

tip: voor de mensen die kinderen hebben en die weten dat zij niet van zuurkool houden kun je twee dingen doen:
1) de zuurkool sterk afspoelen , hierdoor wordt het minder zuur.
2) stukjes ananas of banaan toevoegen aan de zuurkool (kinderen vinden het dan zefs écht lekker vinden.

Wijnadvies: een witte Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Riesling

Dit artikel afdrukken