Rabobank kondigde gistermiddag aan een fors aantal banen te willen schrappen. Dat verlies zal zich vermoedelijk vooral laten voelen in de Nederlandse kantorenorganisatie die meer wordt gecentraliseerd. Het gaat om bestuurlijke maatregelen, maar het hoofdmotief is de noodzaak om kosten te besparen.

Rabobank financiert grofweg 80% van de agrarische activiteiten in Nederland. De winst en omvang van de activiteiten van de bank kunnen best een stootje hebben en zijn niet alleen afhankelijk van die sector. De druk die de bank op haar resultaten ervaart, kan een versterkende invloed hebben op het zware weer in die sector.

Op dit moment maken onzekere sectoren als tuinbouw, eieren en varkenshouderij een groot deel van de portefeuille uit. In al deze sectoren worden op dit moment verliezen gefinancierd. Het is niet ondenkbaar dat binnen afzienbare tijd deze coulante houding wordt verlaten zodat de druk op de Nederlandse agrarische sector toeneemt. De overheid gaf afgelopen zomer de eiersector aan in dat geval niet als opvang te willen functioneren.
Dit artikel afdrukken