't Hoen blijkt zich te verzetten tegen de Volkorenbus en houdt een pleidooi voor prachtig wit brood. Hij schrijft: "Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen."
Het is natuurlijk slimme marketing. Nu bewust Nederland overstapt op paleo en koolhydraatarm, moet je als bakker de bakens verzetten. Bakker Frank van Eerd uit Maastricht kiest een heel ander strategie. Hij maakt gezond brood en heeft daarvoor de instemming van Hormoonfactorman Ir. Ralph Moorman.
Wie gelooft u?
Fotocredits: Mirakuleus, de Volkorenbus op de Alpe d'HuZes
Toevallig dit artikel over "ongezond" brood via Google ontdekt.
Er worden in de reacties toch wel twee zeer belangrijke punten straal genegeerd
: 1 Monsanto die sinds een 15 jaar pesticiden ( ATI ) in ons graan met toestemming heeft gekweekt.
;2 het Chorleywood Bread Process , dit is waarschijnlijk samen met ATI de grote boosdoener ivm. de toenemende intolerantie aan brood-en graanproducten. Volgens dit proces is het brood eigenlijk niet voldoende gerezen of gegist, het deeg word onder vacuüm ,gekneed,en gebakken,dit bakken moet je niet te ernstig nemen gezien men dit brood??? onder druk, in speciaal voor dit doel ontworpen stoomovens bakt, tegen een veel lagere temperatuur(energiebesparing ),het resultaat is eigenlijk een rauwe deegmassa die met drie keer meer gist en een massa stijfsel (Hout/cellulose )en verkeerde vetten overeind blijft,men gebruikt hiervoor ook syntetisch aangemaakte Cysteine, een aminozuur dat voornamelijk uit mensenhaar en veren wordst gewonnen, (het brood krijgt ondanks dit haar,toch het Halal zegel ) Zand/ Siliciumdioxide E551,Tert-butylhydrochinon/ E319,Kunstmest/E517,gezien men deze goederen verstopt onder BROODVERBETERAARS en deze dus ook niet op de verpakking dienen vermeld .
Wat te doen bij eventuele graan intolerantie,ga zelf op zoek naar kwaliteitsgraan dat NIET genetisch gemanipuleerd werd, zorg ervoor dat deze granen dan LANGZAAM worden vermalen,het graan moet niet rusten, dit dient enkel om een betere oxidatie, en een witter meel te verkrijgen ,en probeer onderstaand recept eens uit,waarschijnlijk verdwijnt ook jou" IN-tolereantie "
na enkele weken als sneeuw voor de zon ,
Basisrecept gemakkelijk brood:
1 kg broodbloem
0.600 l water
0.30 l citroensap
samen mengen
50ml melk+20 gram suiker +20 gram bloem +7 gram droge gist,au bain marie opwarmen tot 36/38 Celsius
wanneer deze mengeling minstens verdubbeld is , voeg deze bij de meel ,water en citroenmengeling, en meng alles gedurende 2 minuten goed door mekaar,voeg nu minumum 8 gram fijn zeezout bij ,en kneed voor zo een 10 minuten met de deeghaak op gemiddelde snelheid,
als het brood eventueel toch langer zou moeten bewaard worden ,doe er 30 gram boter bij en laat nog 2 minuutjes mengen .
laat het deeg nu minstens 8 uur rusten,
Kneed nu dit deeg in de gewenste vorm ( of maak kleine broodjes)
leg op de ingevette en bebloemde broodvorm of bakplaat,laat minstens,2 tot 3 uur rijzen (dit hangt af van de kamertemperatuur)
plaats nu in een hete 225 graden Celsius oven, draai na 10 minuten de temperatuur naar 185 graden en bak nu verder tot gaar (ongeveer nog een 25 minuten voor een groot brood, broodjes zullen al binnen 5 minuten klaar zijn ) .
(als het brood droog en krokant aanvoelt,en hol klinkt als je op de onderkant tikt is het gaar.......)
lekker genieten
Citroensap is Zeer belangrijk omdat het vermijd dat het zout de Gistcellen te veel zou beïnvloeden, zout en gist zijn nu eenmaal geen vrienden,
door vers/ingelegd citroensap bij te voegen, kan je bakken met MINDER gist,
1 gram verse gist =10.000.000.000 levende celletjes !
http://www.swr.de/odysso/-/id=1046894/did=9333040/pv=video/nid=1046894/wb6ny6/index.html
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEUQFjAC&url=http://www.bbc.co.uk/news/magazine-13670278&ei=VZ_jUdGBN6m00QXe0IDwAQ&usg=AFQjCNF7WnC-U5BPXDqdimkfP0MwC4IfGg&sig2=De4U6kbLpAkCN6H_xczEdQ&bvm=bv.48705608,d.d2k