Ondanks een groeiend gezondheidsbewustzijn en overheidscampagnes voor gezond eten zijn consumenten in Europa en de VS de afgelopen 10 jaar minder groente en fruit gaan eten. In een Rabobank-rapport worden daarvoor twee oorzaken aangegeven: lagere inkomens in combinatie met een hogere prijsperceptie enerzijds en de concurrentie die verwerkte en convenience producten vers voedsel aandoen anderzijds. Rabobank adviseert de AGF sector in te spelen op het gemaksaspect (door 'producten te wassen en te snijden'). Gezondheidsvoorlichting blijft een taak van de overheid, aldus Rabobank in EVMI.
Terwijl groente niet duur hoeft te zijn. Vergelijk bijv een zakje roerbakgroente van 4 ons bij de Plus bijv eens met de prijs van een patatje voor 1 persoon. Met een gezin van 4 personen ben je met patat waar je nog bitterballen of wat dan ook bij neemt toch meer kwijt dan dat je 2 zakjes gesneden groentemix koopt. Vlees hoeft ook niet duur te zijn, want er zijn nog steeds kiloknallers.
Als je uitrekent wat je kwijt bent aan snoep, chips, koekjes enz, dat laat staan en het investeer in groente en fruit en je let goed op de aanbiedingen enz dan valt het echt wel mee, zelfs met lagere inkomens kom je dan een heel eind.