Grote porties dringen ook in kookboeken door. De Amerikaanse voedingswetenschapper Brian Wansink vergeleek Amerikaanse kookboeken en kwam tot de conclusie dat in zeventig jaar tijd de recepten 63% meer energie zijn gaan bevatten.

De studie die Wansink samen met marketingonderzoeker Collin Payne uitvoerde verschijnt binnenkort in ‘Annals of Internal Medicine’. De onderzoekers inventariseerde alle edities van het standaardkookboek ‘The Joy of Cooking’.

Vetter en zoeter
Recepten als brownies, maïssoep en goulash komen in alle edities voor. Zeventig jaar geleden bevatten de recepten gemiddeld 268 calorieën. Nu is dat opgelopen tot 437. De recepten werden vooral zoeter en vetter en er gingen minder porties uit één recept.

Kleffe popcorn
Wansink is van mening dat de omgeving voor een groot deel bepaalt wat en hoeveel we eten.Zijn onderzoeken met hervulbare soepkommen en kleffe popcorn waar mensen van bleven eten zijn het bekendst. Mensen eten door zolang er eten voor hun neus staat. Hij beschreef zijn experimenten in het boek ‘Hap slik weg’.

De hoogleraar aan Cornell University (VS) vindt het zorgelijk dat het caloriegehalte en de grootte van porties in kookboeken toenemen, laat hij in NRC Next weten.

Sensorische beloning
In Nederland is een dergelijk onderzoek niet gedaan. Hoogleraar Kees de Graaf onderkent het belang van portiegrootte bij het tegengaan van groeiende tailles. “Portiegrootte is een soort interne norm. Het laat zien welke hoeveelheid de norm is geworden. En eten is ook een sensorische beloning. Zolang er eten op je bord ligt en het ruikt lekker, dan glimlacht de sensorische beloning je tegemoet”


bron: VMT
Dit artikel afdrukken