De melkboer is terug van weggeweest. Op woensdag 1 april opent de pop-up MelkSalon aan de Oude Spiegelstraat 6 te Amsterdam. Hier levert een eigentijdse melkboer de eerste verse melk van het seizoen. Vanaf 14:00 uur is iedereen welkom in de MelkSalon om wat verse melk te komen proeven. De opening geeft het startschot voor een maand vol activiteiten in de pop-up MelkSalon.

De pop-up MelkSalon is een tijdelijk proef- en ontwerplokaal dat consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samenbrengt, om de waarde(n) van melk te verkennen. De pop-up MelkSalon is een initiatief van ontwerper Sietske Klooster en Food Cabinet. Met de pop-up MelkSalon willen ze de dialoog aangaan over de betekenis van het product voor onze cultuur, omgeving, gezondheid en maatschappij.

Melkbar
De pop-up MelkSalon beschikt over een melkbar met elke week een menu van vijf andere volle melken uit heel Nederland. Melkmeisjes en melkjongens schenken een proeverij uit van verschillende melken. Ook kan bij de melk een gestoomd melkbroodje worden besteld met uitgemolken koe of grasvulling.

Activiteiten
Naast de melkbar staan er de hele maand april diverse activiteiten op het programma. Maak op dinsdag kennis met de melkwereld tijdens Milk Talks. In samenwerking met het Food Film Festival zijn er op donderdagavonden films te zien die de verschillende kanten van melk belichten. Leer in een workshop zelf melk verwerken onder begeleiding van ontwerper Lisette Bokma en schuif op vrijdagavonden aan bij de melkdiners o.l.v. chef Gilbert Kolff. Op de zaterdagen kan je de oude binnenstad verkennen tijdens de Old Amsterdam Milk Tour of op boerenbezoek gaan bij verschillende melkveehouders.

De meeste activiteiten zijn gratis, maar voor de vrijdagavonddiners en de MelkWegen excursies is een kaartje nodig.

Ontwerpsessies
Speciaal voor professionals uit de zuivelsector en de creatieve sector zijn er ontwerpsessies. In deze sessies wordt de zuivelsector op een ontwerpende manier onder de loep genomen en ontwikkel je toekomstscenario’s. Van het ontwerpen van een melkservies en een nieuw wereldberoemd oer-Hollands zuivelritueel, tot een nieuwe coöperatie en keten.

Kijk voor het volledige programma op Facebook of de website.

Opening: 14:00 op 1 april 2015
Openingstijden: 11:00-17:00 op woensdag t/m zondag
Toegangsprijs: Gratis, enkele activiteiten € 15,- en diners € 50,-

Fotocredits: MelkSalon
Dit artikel afdrukken