Tijdens een zonnige pinksterpicknick in Rothamsted Park verzamelden zich zo'n 400 mensen. Er waren toespraken van vertegenwoordigers van diverse bezorgde organisaties, er waren internationale gasten en medeactievoerders en er was muziek.

Op het afgesproken tijdstip kwamen de actievoerders in beweging en liepen arm in arm naar het proefveld. Dat werd aan alle kanten bewaakt door een politiecordon. Tot daadwerkelijk 'decontamineren' kwam het niet. Volgens Kate Bell van Take the Flour Back is de actie toch geslaagd: “Vroeger staken kinderen en oudjes en iedereen daartussenin de handen uit te mouwen om samen GM testvelden te decontamineren. Bij deze nieuwe actie tegen deze obsolete technologie zien we dat GM zich verschuilt in een fort. Wij wilden het onze verantwoordelijkheid nemen en een eind maken aan de dreiging van GM verspreiding, maar dat was helaas vandaag niet mogelijk. Maar we staan hier wel arm in arm met boeren en telers uit de hele wereld, die allemaal bereid zijn hun vrijheid op het spel te zetten teneinde het opgelegd krijgen van genetisch gemanipuleerde gewassen te stoppen.”

Het belangrijkste bezwaar tegen het transgene experiment is dat het in de openlucht plaatsvindt en dat onvoldoende maatregelen genomen zijn om te voorkomen dat de transgene pollen zich verspreiden en normale gewassen besmetten.

Fotocredits: Take the Flour Back
Dit artikel afdrukken