Eind maart kwam in het nieuws dat een andere vorm van 'chemische ontsmetting' mogelijk wel toegestaan wordt. De EFSA heeft geen bezwaar. Ontsmetting met perazijn zou net zo effectief zijn als ontsmetting met chloor.

Fundamenteel andere aanpak
Tussen de EU en de VS bestaat een fundamenteel verschil in het bestrijden van ziekteverwekkers. In de Europese vleesketen is het streven zo veel mogelijk kiemvrij te werken in het gehele productieproces. In de VS worden eventuele ziektekiemen met name end of pipe, bij de slacht en verwerking, gedood. Dat gebeurt door het vlees te ontsmetten, bijvoorbeeld door het onder te dompelen in een chloorbad. Mede daardoor kunnen de Amerikanen goedkoper produceren dan Europa.

TTIP
Naar aanleiding van de berichtgeving over de 'perazijnkip' roepen de PvdA en SP-fracties minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op het matje. 'De fracties willen onder andere weten of de Europese Unie ontsmette kip toelaat of gaat toelaten onder invloed van het vrijhandelsakkoord met de VS (TTIP)', schrijft Boerderij.

'Gaat de Europese Unie ontsmette kip toelaten onder invloed van het vrijhandelsakkoord met de VS (TTIP)?'
Linkse partijen vrezen gevolgen
Volgens de SP kunnen producten die volgens lagere standaarden zijn geproduceerd een bedreiging gaan vormen voor Europa. De twee fracties willen met name een toelichting van PvdA-minister Ploumen op 'de gevolgen voor boeren en voor het midden- en kleinbedrijf als de Europese Unie en de VS wederzijds hun milieu-, dierenwelzijns- en arbeidsstandaarden gaan erkennen', aldus Boerderij.

De chloor- dan wel perazijnkip blijft het symbool voor die laatste vraag. Meer en meer dringt het besef door dat TTIP kan betekenen dat Europa zijn bestaande standaarden los moet laten. Daarmee gaat de deur ook open voor GMO-gewassen en met hormonen behandeld vlees. Ook in de VS gewonnen schaliegas, waar we in de EU niet aan willen, zou met tankschepen aangeleverd kunnen worden. Het betekent echter vooral dat de goed-geregelde, relatief schone, voedselveilige en diervriendelijker landbouwproductie in Europa ernstig gevaar loopt. Die is gewoon te duur voor de nieuwe concurrentie die de markt opkomt.

Fotocredits: Minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Dit artikel afdrukken