De Prochlorococcus, een veelvoorkomende cyanobacterie ofwel blauwalg in de oceanen, is een belangrijke zuurstofproducent. Het is mogelijk de meest voorkomende soort op aarde: in één milliliter zeewater kunnen 100.000 of meer cellen voorkomen. Prochlorococcus is verantwoordelijk voor zo’n 10% van de mondiale zuurstofproductie en daarmee onmisbaar voor het leven op aarde.

Uit nieuw onderzoek, verschenen in Nature, zou blijken dat Prochlorococcus direct te lijden heeft van de stoffen die vrijkomen uit afbrekend plastic, schrijft Phys.org.

Golven, wind en zonlicht breken het in de oceanen ronddrijvende plastic af in kleinere stukken en microplastics. Bij dat proces komen chemicaliën vrij die ooit, bij de productie van het plastic, toegevoegd zijn als additieven om het plastic structuur, dikte en kleur te geven.

Een team van Australische wetenschappers stelde twee Prochlorococcus-stammen bloot aan zeewater met daarin uit pvc en plastic zakjes 'gelekte' chemicaliën. Ze constateerden dat zowel de groei als de zuurstofproductie van de blauwalgen danig verminderde. Ook waren er veranderingen te zien in het DNA van de blauwalgen.

Het is voor het eerst dat in kaart is gebracht welke impact de plasticvervuiling in de oceanen op deze belangrijke groep zuurstofproducerende eencelligen kan hebben. Het ging nu nog om een beperkte proef in laboratoriumomstandigheden. Naar de daadwerkelijke impact van het zwerfvuil in de oceanen, blijft het vooralsnog gissen.
Dit artikel afdrukken