imagefoto: Louis Dobson

Ik had de samenvatting van een belangwekkende studie over bloemetjes en bijtjes op de site van Wageningen UR van 21 juli gemist. Da's luchtigjes gezegd.
De bevindingen zijn van groot, en wellicht tot nu toe onvermoed belang voor iedereen die de moed heeft na te denken over wat we straks te eten hebben, cq. wat van belang is voor de foods & drinks agenda.

Engelse onderzoekers hebben kunnen aantonen dat de terugval van wilde bijensoorten in Nederland en Engeland ingrijpende gevolgen heeft voor de diversiteit aan gewassen in de natuur. Op basis daarvan is de hypothese gerechtvaardigd dat de teruglopende bijenstand - en andere insecten die voor de bevruchting van bloemen zorgen - eveneens dramatisch gevolgen kan hebben voor onze landbouw. 60% van de productie is afhankelijk van natuurlijke bevruchting. Natuurlijk, ook dat zal door planten-KI (kunstmatige inseminatie) op te lossen zijn. Over de verarming van ons gestel die zo'n techniek tot gevolg heeft, hebben we het weer een andere keer ;-) De samenvatting van het onderzoek is te lezen op de site van de WUR. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science (21 juli jl onder de titel ‘Parallel declines in pollinators and insect-pollinated plants in Britain and the Netherlands’. Het is op aanvraag verkrijgbaar bij Science via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Dit artikel afdrukken