Nieuw-Zeeland is 's werelds grootste gebruiker van 'pesticide 1080'. Dit gevaarlijke middel wordt ingezet om plagen van knaagdieren (invasieve en exotische soorten) tegen te gaan. Actievoerders die tegen het middel zijn, hebben nu een probaat middel gevonden om de overheid onder druk te zetten. Ze dreigen er mee dat andere Nieuw-Zeelandse succesproduct, melkpoeder, met pesticide 1080 te besmetten.

Grote Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijven, waaronder Fonterra, ontvingen de afgelopen tijd dreigbrieven met daarin exact dat dreigement, meldt Vilt. De overheid moet stoppen met pesticide 1080, omdat het niet diervriendelijk is, veel onbedoelde slachtoffers maakt en de waterkwaliteit schaadt.
Pesticide 1080 bestaat uit natriumfluoracetaat. Het is erg toxisch voor zoogdieren, maar biologisch afbreekbaar. Het veroorzaakt een langzame en pijnlijke dood.

Geen goed alternatief
De tegenstanders van 1080 bevinden zich vooral aan de kant van dierenrechtenactivisten. Voorstanders, zowel de landbouwsector als natuurbeschermers, zijn veel minder overtuigd van de gevaren. Volgens hen moeten hondeneigenaren gewoon weg blijven uit gebieden waar waarschuwingsborden ‘1080’ staan.
Alle geïmporteerde melk moet een overheidscertificaat hebben als bewijs dat het product schoon is en Chinese importeurs controleren het melkpoeder nogmaals voor het echt hun land in mag
Ook stellen ze dat het middel weinig problemen veroorzaakt voor de waterkwaliteit. Wel zouden ze liever een middel willen dat diervriendelijker doodt, vandaar dat ze onderzoek naar alternatieven ondersteunen - er is immers nog geen goed alternatief. Daarom gebruiken zelfs natuurbeschermers het middel om de inheemse fauna en flora te beschermen tegen exoten als ratten en buideldieren die eigenlijk niet thuishoren in Nieuw-Zeeland.

De - vooralsnog onbekende - dreigbrievenschrijvers zijn echter helemaal klaar met het toxische 1080. Hun keuze voor babymelkpoeder is niet willekeurig. Zuivel is met 29% het grootste exportproduct van de Nieuw-Zeelandse economie. De Nieuw-Zeelandse premier John Key verwacht echter niet dat het dreigement wordt uitgevoerd, maar heeft uit voorzorg extra controles ingesteld voor babymelkpoeder. Het is nog niet bekend of de overheid gehoor gaat geven aan de eis te stoppen met 1080.
China, de grootste afnemer van Nieuw-Zeelandse zuivel, neemt ondertussen zelf maatregelen. Alle geïmporteerde melk moet een overheidscertificaat hebben als bewijs dat het product schoon is en Chinese importeurs controleren het melkpoeder nogmaals voor het echt hun land in mag.

Fotocredits: 'New Zealand: DOC poisons our native birds with 1080', Eli Duke
Dit artikel afdrukken