Dat zegt Wakker Dier op basis van een undercoverrapport dat de dierenwelzijns NGO vanmiddag openbaar maakte.
In een persbericht schrijft Wakker Dier: Varkens die eindigen als luxe parmaham leven onder erbarmelijke omstandigheden: de minimale wettelijke eisen zijn in Italië lager dan in Nederland en worden bovendien vaak overtreden. Dit blijkt uit undercoveronderzoek in opdracht van Wakker Dier. Voor de productie van parmaham worden varkens ouder en dus extra groot, maar ze krijgen niet meer ruimte. De zware dieren wegen 160 kg maar krijgen per varkens slechts één vierkante meter leefruimte. De undercoverbeelden tonen overvolle stallen en veel dieren met krassen en bijtsporen. Moedervarkens zitten weken opgesloten tussen stangen, castreren gebeurt vaak onverdoofd, wettelijk verplicht speelmateriaal ontbreekt geregeld en bij geen van de bezochte boerderijen werd een goede watervoorziening aangetroffen. Parmaham staat in Nederland bekend als luxeproduct, maar voor de varkens is het leven alles behalve luxueus.
Nederland, Zweden en Duitsland beter
Wakker Dier vraagt aandacht voor de leefomstandigheden van Italiaanse varkens die volgens de organisatie "behoren tot de slechtste van Europa." Wakker Dier zegt dat de Italiaanse overheid geen extra welzijnseisen stelt bovenop de Europese wettelijke normen. Nederland, Zweden en Duitsland doen dat wel. Ook het merk Parmaham vraagt geen extra’s maatregelen voor het welzijn van de dieren die het bekende keurmerk met het kroontje krijgen.
Moedervarkens staan nog altijd vier weken rondom hun bevruchting opgesloten in een ‘zeugenbox’, de constructie van stalen stangen waarin het dier amper een stap voor- of achteruit kan zetten en geen ruimte heeft om uitgestrekt te liggen.
Omdat het Parmezaanse varken extra zwaar wordt afgemest voor de extra kwaliteit van Parmaham, signaleert Wakker Dier nog een schrijnender probleem. Het dier wordt gemiddeld zo'n 30% zwaarder en dus groter dan een Nederlands varken. De grotere dieren krijgen echter geen extra leefruimte bovenop de Europese basiseisen die voor kleinere dieren bedoeld zijn.
Bovendien 'grootschalige fraude'
Daarnaast signaleert Wakker Dier fraude met Parmaham. Wakker Dier schrijft: Voor echte parmaham mogen alleen Italiaanse varkens van bepaalde rassen en uit bepaalde regio’s gebruikt worden. Het merk wordt streng beheerd door het Consortium del Prosciutto di Parma. Om de herkomst te garanderen wordt ieder biggetje op jonge leeftijd getatoeëerd. De ham mag alleen verwerkt en versneden worden in de Parma-regio. Zo houdt het Consortium de controle. Volgens henzelf is hun controlesysteem waterdicht, maar alle andere geïnterviewden – inclusief boeren en medewerkers die zelf de parmaham uitbenen en brandmerken – spraken van grootschalige fraude. Er zou met name veel buitenlands varkensvlees gebruikt worden. Het was binnen dit onderzoek helaas niet mogelijk om deze fraude onomstotelijk te bewijzen.
Passend binnen nieuwe strategie
De onthullingen van Wakker Dier over dierenleed in het buitenland passen bij de onlangs vernieuwde strategie van Wakker Dier. De organisatie vroeg onlangs aandacht voor Nederlandse vleeswaren om Nederlanders meer van hun eigen, binnen Europa betere varken te laten eten met als doel bij te dragen aan een beter bestaan voor niet alleen Hollandse dieren maar ook voor hun boeren.
Het rapport van onderzoeksbureau Ecostorm en Wakker Dier is hier te downloaden.
Fotocredits: gebrandmerkt logo van het Consorzio achter het merk Parmaham, screenschot, Tramite Broker, een site die suggereert dat het Parmezaanse varken vrij buiten leeft.
Dit artikel afdrukken
Nederland, Zweden en Duitsland beter
Wakker Dier vraagt aandacht voor de leefomstandigheden van Italiaanse varkens die volgens de organisatie "behoren tot de slechtste van Europa." Wakker Dier zegt dat de Italiaanse overheid geen extra welzijnseisen stelt bovenop de Europese wettelijke normen. Nederland, Zweden en Duitsland doen dat wel. Ook het merk Parmaham vraagt geen extra’s maatregelen voor het welzijn van de dieren die het bekende keurmerk met het kroontje krijgen.
Moedervarkens staan nog altijd vier weken rondom hun bevruchting opgesloten in een ‘zeugenbox’, de constructie van stalen stangen waarin het dier amper een stap voor- of achteruit kan zetten en geen ruimte heeft om uitgestrekt te liggen.
Omdat het Parmezaanse varken extra zwaar wordt afgemest voor de extra kwaliteit van Parmaham, signaleert Wakker Dier nog een schrijnender probleem. Het dier wordt gemiddeld zo'n 30% zwaarder en dus groter dan een Nederlands varken. De grotere dieren krijgen echter geen extra leefruimte bovenop de Europese basiseisen die voor kleinere dieren bedoeld zijn.
Bovendien 'grootschalige fraude'
Daarnaast signaleert Wakker Dier fraude met Parmaham. Wakker Dier schrijft: Voor echte parmaham mogen alleen Italiaanse varkens van bepaalde rassen en uit bepaalde regio’s gebruikt worden. Het merk wordt streng beheerd door het Consortium del Prosciutto di Parma. Om de herkomst te garanderen wordt ieder biggetje op jonge leeftijd getatoeëerd. De ham mag alleen verwerkt en versneden worden in de Parma-regio. Zo houdt het Consortium de controle. Volgens henzelf is hun controlesysteem waterdicht, maar alle andere geïnterviewden – inclusief boeren en medewerkers die zelf de parmaham uitbenen en brandmerken – spraken van grootschalige fraude. Er zou met name veel buitenlands varkensvlees gebruikt worden. Het was binnen dit onderzoek helaas niet mogelijk om deze fraude onomstotelijk te bewijzen.
Passend binnen nieuwe strategie
De onthullingen van Wakker Dier over dierenleed in het buitenland passen bij de onlangs vernieuwde strategie van Wakker Dier. De organisatie vroeg onlangs aandacht voor Nederlandse vleeswaren om Nederlanders meer van hun eigen, binnen Europa betere varken te laten eten met als doel bij te dragen aan een beter bestaan voor niet alleen Hollandse dieren maar ook voor hun boeren.
Het rapport van onderzoeksbureau Ecostorm en Wakker Dier is hier te downloaden.
Fotocredits: gebrandmerkt logo van het Consorzio achter het merk Parmaham, screenschot, Tramite Broker, een site die suggereert dat het Parmezaanse varken vrij buiten leeft.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frank, ik heb niet zoveel mening. Die zijn er al genoeg, zoals hieronder uitgebreid besproken. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat sterk waardecreërende merken erg onachtzaam zijn met wat ze beloven. Dierenwelzijn is - zeker een Zuid-Europa - veel minder een issue dan hier. Daar heeft Wakker Dier wat mij betreft een punt. Wel vind ik dat het correct moet worden uitgewerkt.
Dick: het speelde al lang geleden. Hoe ik als 'jong broekie' kon beoordelen dat de karkassen niet meer aan de kwaliteitseisen voldeden? Ze waren bevroren en deel weer druipend ontdooid door de overslagomstandigheden (het smerigste/ stinkendste werk dat ik ooit gedaan heb.. dan veel liever stront opruimen in de stal). In de diepvrieswagons werden ze uren later weer langzaam op temperatuur gebracht. In hygiënische termen is dit vlees dan 'bedorven' te noemen.
En de emmers met varkenshaas plaatste ik er zelf bij. De uitvoerder vertelde me dat dit voor de douane was.
Het was maar ter illustratie dat fraude van alle tijden is, en een feit is. Goede controle en forse straffen verminderen de kans op fraude.
Bij Parmaham is die controle er wel, maar het is moeilijk in te schatten hoe rigoureus, gezien de kritiek die RADAR levert.
'In juni 2015 heeft de Italiaanse politie een grote operatie opgerold waarbij ham uit Polen werd omgelabeld tot Italiaanse ham. En dit voorjaar bracht de Italiaanse televisie een reportage waarin aangetoond wordt dat de fraude nog steeds speelt. Italiaanse boeren houden bij de grens vrachtwagens tegen die illegaal vlees importeren.'
Die fraude heeft dus plaatsgevonden, was dit wat je vroeg?
Ik ben zelf overigens groot liefhebber van plaatselijke Ardenner ham. Voor mij een van de toppers.
En roken als alternatief voor zon en bergwind levert toch ook wel erg lekkere resultaten. 10 euro per ons voor ham vind ik te veel van het goede - al was die Pata negra ham (nog beter dan Parma ham?) wel een unieke ervaring, voor een keer. Het is misschien wel een goed idee om het varkensmenu aan te passen (bijv. naar voorbeeld van Parma melkwei)... weer in oude staat te herstellen ipv al die GM voeding uit Zuid-Amerika... (ik krijg een visioen van kastanje/eikenbossen met rondscharrelende wereldbekende Nederlandse Land / Durac varkens... bijgevoerd met lokale maïsvelden, vergist(algd) AGF afval en wei... 6 euro per ons ham... - dat heb ik wel vaker, maar zal wel niet werken ;) ook al levert dit een heel andere vleeskwaliteit op dan die van die bewegingsloze gestreste Parma-varkens.
Maar wie proeft dat? Marketing, standing, dat telt.
Wat is jou mening over de kritiek waar RADAR mee komt - dat het watergehalte van de nieuwe hybride soorten er toe leidt dat er meer zout gebruikt wordt? Zit er bij het keurmerk ook een zoutlimiet?
Frank, met alle respect: denk je nu echt dat het waar is wat je opschrijft omdat je als 19 jarige vakantiekracht in de vleesindustrie hebt gewerkt?
Niet framend geformuleerd: kun je met bewijzen of aannemelijke feiten komen die je beweringen staven?
Het Durac varken heet onder varkensmensen Duroc. Het zit ook in de Nederlandse parmaham van het Livar varken. Je herkent het aan die prachtige rossige varianten die in de tomen zitten.
Drie opmerkingen:
- dierenleed/gezondheid telt in Italië niet zo, dat is niet alleen bij de varkens zo (en in Spanje is het denk ik niet beter). Zo kwamen recentelijk de ellendige leefomstandigheden van 'mozzarella-buffels' ter sprake. Naast al dat dierenleed veroorzaakt dit een veel hoger antibiotica-gebruik, en 'en ook het gebruik van illegale antibiotica lijkt aan de orde van de dag' (volgens RADAR). Dat klinkt als een directe bedreiging voor de Volksgezondheid. Maar dat er geen kankerverwekkend conserveermiddel gebruikt wordt is juist weer positief voor de consument.
- het Parma keurmerk heeft zichzelf uitgehold door andere varkensrassen toe te gaan staan. Het Nederlandse fokbedrijf Fomeva heeft voor de Parmaham een kruising tussen het Nederlandse varken en het Amerikaanse Durac varken gemaakt. Die kan doorgroeien tot 180 kg. Deze 'hybride rassen' hebben volgens RADAR meer water in het vlees en daarom moet er meer zout toegevoegd worden, waardoor de typische smaak verandert.
- als er extra geld mee verdiend kan worden ligt fraude om de hoek. Dat maakte ik op mijn 19e al mee toen ik als vakantiekracht deels bedorven Nederlands varkensvlees in wagons laadde op weg naar Italië - later weer terug naar Nederland als 'echte Italiaanse salami' (wat een extra CO2). Met een emmer varkenshaas erbij voor de kwaliteitscontrole bij de grens. Ook bij Parmaham is gefraudeerd, zoals recentelijk ontdekt met Pools varkensvlees.
Waar hebben we het hier nu eigenlijk over?
Een wedstrijdje 'ver plassen' volgens Jarno. Maar in welke richtingen?
Nederland wil doen of het hier geweldig gaat. Geconstateerd moet worden dat varkenshouders hier niets verdienen, op een enkeling na. Voorts moet geconstateerd worden dat gangbaar gehouden varkens vanuit Italië goud opleveren. Wakker Dier zegt: nou, da's maf.
En nu?
(NB: onderwijl moet geconstateerd worden dat de rest van de wereld snel oprukt in diergezondheid, met alle effecten van dien op dierenwelzijn; eea in markten waar wel geld wordt verdiend. En wij maar zeggen dat het hier zo goed gaat. Kom nou toch!)