In een persbericht schrijft Wakker Dier: Varkens die eindigen als luxe parmaham leven onder erbarmelijke omstandigheden: de minimale wettelijke eisen zijn in Italië lager dan in Nederland en worden bovendien vaak overtreden. Dit blijkt uit undercoveronderzoek in opdracht van Wakker Dier. Voor de productie van parmaham worden varkens ouder en dus extra groot, maar ze krijgen niet meer ruimte. De zware dieren wegen 160 kg maar krijgen per varkens slechts één vierkante meter leefruimte. De undercoverbeelden tonen overvolle stallen en veel dieren met krassen en bijtsporen. Moedervarkens zitten weken opgesloten tussen stangen, castreren gebeurt vaak onverdoofd, wettelijk verplicht speelmateriaal ontbreekt geregeld en bij geen van de bezochte boerderijen werd een goede watervoorziening aangetroffen. Parmaham staat in Nederland bekend als luxeproduct, maar voor de varkens is het leven alles behalve luxueus.

Nederland, Zweden en Duitsland beter
Wakker Dier vraagt aandacht voor de leefomstandigheden van Italiaanse varkens die volgens de organisatie "behoren tot de slechtste van Europa." Wakker Dier zegt dat de Italiaanse overheid geen extra welzijnseisen stelt bovenop de Europese wettelijke normen. Nederland, Zweden en Duitsland doen dat wel. Ook het merk Parmaham vraagt geen extra’s maatregelen voor het welzijn van de dieren die het bekende keurmerk met het kroontje krijgen.
Moedervarkens staan nog altijd vier weken rondom hun bevruchting opgesloten in een ‘zeugenbox’, de constructie van stalen stangen waarin het dier amper een stap voor- of achteruit kan zetten en geen ruimte heeft om uitgestrekt te liggen.

Omdat het Parmezaanse varken extra zwaar wordt afgemest voor de extra kwaliteit van Parmaham, signaleert Wakker Dier nog een schrijnender probleem. Het dier wordt gemiddeld zo'n 30% zwaarder en dus groter dan een Nederlands varken. De grotere dieren krijgen echter geen extra leefruimte bovenop de Europese basiseisen die voor kleinere dieren bedoeld zijn.

Bovendien 'grootschalige fraude'
Daarnaast signaleert Wakker Dier fraude met Parmaham. Wakker Dier schrijft: Voor echte parmaham mogen alleen Italiaanse varkens van bepaalde rassen en uit bepaalde regio’s gebruikt worden. Het merk wordt streng beheerd door het Consortium del Prosciutto di Parma. Om de herkomst te garanderen wordt ieder biggetje op jonge leeftijd getatoeëerd. De ham mag alleen verwerkt en versneden worden in de Parma-regio. Zo houdt het Consortium de controle. Volgens henzelf is hun controlesysteem waterdicht, maar alle andere geïnterviewden – inclusief boeren en medewerkers die zelf de parmaham uitbenen en brandmerken – spraken van grootschalige fraude. Er zou met name veel buitenlands varkensvlees gebruikt worden. Het was binnen dit onderzoek helaas niet mogelijk om deze fraude onomstotelijk te bewijzen.

Passend binnen nieuwe strategie
De onthullingen van Wakker Dier over dierenleed in het buitenland passen bij de onlangs vernieuwde strategie van Wakker Dier. De organisatie vroeg onlangs aandacht voor Nederlandse vleeswaren om Nederlanders meer van hun eigen, binnen Europa betere varken te laten eten met als doel bij te dragen aan een beter bestaan voor niet alleen Hollandse dieren maar ook voor hun boeren.

Het rapport van onderzoeksbureau Ecostorm en Wakker Dier is hier te downloaden.

Fotocredits: gebrandmerkt logo van het Consorzio achter het merk Parmaham, screenschot, Tramite Broker, een site die suggereert dat het Parmezaanse varken vrij buiten leeft.
Dit artikel afdrukken