The Guardian opent op zijn voorpagina met het nieuws dat de Nederlandse handelaar Jan Fasen de bron is van de Roemeense paardenvleessnippers die hij vanaf Cyprus via een Breda's koelhuis leverde aan het Franse bedrijf Spanghero. Dat leverde het vlees door aan verwerker Comigel in Metz die onder meer werkt voor Findus. Naar nu blijkt is het vlees in een groot aantal Europese landen terecht gekomen. Zowel rundvlees van AH's prijsmerk Euroshopper als het rund in kant-en-klaar maaltijden van het prestigieuze Franse diepvriesmerk Picard blijken paard te bevatten.

Fasen ontkent dat hij de dader is. In The Guardian zegt hij dat hij het vlees dat hij als paardenvlees inkocht altijd als paardenvlees heeft doorgeleverd. Daarmee stelt hij dat de fraude niet door de Roemeense bron van het vlees, noch door hemzelf is gepleegd, maar door een partij na hem in de keten. Fasen suggereert op die manier dat het omkatten van het paardenvlees door een etikettenwissel in Frankrijk heeft plaatsgevonden. Insiders meldden de redactie van Foodlog dat het ompakken van vlees uit kartonnen dozen in kratten gelegenheid biedt om een omkatactie uit te voeren. Verwerkers vragen levering in kratten om geen kosten te hebben aan de afvoer van karton. Dit is een gangbare praktijk aan het worden. Als het omkatten tijdens de verpakkingswisseling heeft plaatsgevonden kan dat gebeurd zijn na uitlevering uit het koelhuis dat voor Fasen werkt of later in Frankrijk.

Na overleg met Europese ministers gisteren, wil Eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenzaken Tonio Borg breed uitgevoerde DNA-tests op rundvlees. Dat is een zware maatregel. De Britse minister Paterson zegt dat die nodig zijn om het consumentenvertrouwen te herstellen. Op Foodlog ontstond gisteravond een discussie over dat vertrouwen. Gesteld werd dat de volksgezondheid nooit in het geding is geweest, maar dat de consument erop moet kunnen vertrouwen dat hij eet wat de verpakking zegt dat hij eet.

Paardenvlees, zo bevestigden hier velen, is lekker en het risico dat er iets mis mee zou zijn is zeer gering. Inmiddels is het nog gestigmatiseerder geraakt dan het al was. Het eten van paard is niet populair. Daardoor is het goedkoop en is de verleiding groot om het bij stijgende rundvleesprijzen te verkopen als rund. Insiders uit de vleeswereld zeiden Foodlog dat uiteindelijk de verwerker en de retailer zich moeten afvragen of zij niet schuldig zijn. Eén van hen verwoordde het zo: "Je moet je afvragen hoe het kan dat iemand je rundvlees onder de prijs verkoopt. Dat kan nl. niet. Als je je rode lampje uitschakelt, ben je ook medeplichtig, ook al weet je technisch van niks. Je wilde het niet weten en keek bewust de andere kant op omdat je je prijzen graag laag houdt. De moraliteit ontbreekt. Zolang dat zo is, zullen er altijd weer nieuwe foefjes gevonden worden om een loopje met consumenten te nemen." De Belgische slacht- en vleeswarenorganisaties FEVIA sluiten zich bij dit commentaar aan.

Onderwijl heeft de affaire ervoor gezorgd dat de Nederlandse vleessector er internationaal gekleurd op staat. De Nederlandse in Frankrijk werkzame journalist Stefan de Vries gaf gisteravond op een internationale TV-zender aan te verwachten dat Nederland de spil in het spel is.

Fotocredits: Los Alazanes, uitsnede, Eduardo Amorim
Dit artikel afdrukken