De Nederlandse groente en fruitsector exporteert jaarlijks 80% van zijn productie. De exportstromen gaan steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. Zo gaat bijvoorbeeld 60% van de bloembollen inmiddels naar een niet-EU-land, zegt Henk Westerhof van branchevereniging Anthos. "Dat betekent dat wij steeds meer afhankelijk zijn van landen als China, Zuid-Korea, Japan en landen in Zuid- en Midden-Amerika. En al die landen hebben andere eisen en inspecties ten aanzien van de producten."

Het is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en de NVWA om heldere afspraken daarover te maken. Maar de instanties komen mankracht te kort. Gert Mulder van Fruti Venta: "Na de Rusland-boycot is de groente- en fruitsector extra ondersteund om nieuwe markten te kunnen openen. Daar is extra capaciteit voor nodig en je ziet dat sommige dossiers tot stilstand komen omdat er niet de capaciteit voor is."

Vernietigd
Als een exportzending niet aan de lokale eisen voldoet, wordt deze vernietigd. Uit diverse branches komen geluiden dat er dagelijks wel ergens containers vastgehouden worden. Het verlies kan, afhankelijk van het product, oplopen tot €100.000 per container.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts spreekt van een ernstige situatie. "Het kabinet laat het bedrijfsleven verder meebetalen en de klantvriendelijkheid neemt af. Dat vind ik te bizar voor woorden, omdat daarmee ook de werkgelegenheid in gevaar komt. Als we niet meer exporteren, komen slechtere producten Nederland binnen, dus dat is twee keer verkeerd."

UPDATE 13.30u: de 46 brancheorganisaties hebben bij staatssecretaris Martijn Van Dam (EZ) en minister Edith Schippers (VWS) protest aangetekend tegen de forse kostenverhogingen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft doorgevoerd. Ze noemen de werkwijze van de NVWA 'buitensporig en disproportioneel'. De NVWA verhoogde per 1 mei jl. een aantal tarieven met 10%. In landen om ons heen nemen de overheden vaak een deel van de (export)keuringskosten voor hun rekening. In Nederland gebeurt dit niet waardoor een ongelijk speelveld ontstaat. Ook verwijten de brancheorganisaties de NVWA wetgeving strikter te interpreteren dan noodzakelijk is. "De gevolgen zijn onnodige terugroepacties, vernietiging van producten, wat voedselverspilling is, en andere kosten in de keten. Ook dit zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven niet onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren met bedrijven uit omliggende landen", citeert Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken