"En hij nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: ‘Dit is mijn lichaam dat voor jullie gegeven wordt. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken.’" (Lucas 22:19).

Op Foodlog riep Dick Veerman 2012 uit tot het jaar van de liefde. Een bijna religieuze uitspraak. Het laatste avondmaal was een daad van ware liefde, want Hij wist dat Hij werd uitgeleverd aan de Romeinen. Het was de avond dat het verraad van zijn discipel Judas werd geopenbaard. Een heftige avond met intriges, verraad en onbaatzuchtige liefde.
Zet nog een mooie vrouw aan tafel en een hedendaagse soapregisseur kan trots zijn op dit plot. De commerciële omroep plaatst op het juiste moment een reclame voor koolhydraatrijke snacks en een uitvaartverzekering in het programma. De beelden kunnen zo in prime time op de buis.

Nog altijd wordt het laatste avondmaal herdacht met de eucharistieviering. Brood symboliseert het lichaam van Christus. Christenen en onze Westerse cultuur hebben wat met brood en granen. Brood en spelen, dat was het ware leven. Ook nu speelt er veel rond ons dagelijks brood. Sommigen worden ziek van ons dagelijks brood, zij lijden aan coeliakie en verdragen geen gluten. Net als mensen die allergisch zijn voor graspollen. Ook Paleo’s zijn allergisch voor granen, niet om medisch redenen, maar vanuit hun oerperspectief. De oermens at namelijk geen brood of granen en daarom word je nu van granen ziek, aldus de Paleo’s. Zij bestrijden ons brood en granen als het absolute Kwaad. Of brood en granen ongezond zijn, geloof ik niet. Of Christus zelf het brood brak en uitdeelde, weet ik niet, maar Zijn voedende boodschap wordt er niet minder om.

Ik ben onder de indruk van de liefde waarmee standpunten worden gekoesterd. Geloof en wetenschap zijn soms moeilijk te verenigen. Ik ben niet tegen aanhangers van het oerdieet, zij denken tenminste na over onze voeding. Sterker nog, ik ben juist gecharmeerd van de denktrant van de Paleo’s. Niet omdat zij gelijk hebben, maar omdat zij van uit een ander perspectief kijken naar de bijzonder ingewikkelde samenhang tussen voeding en gezondheid.

Mij moet iets van het hart. Sommige Paleo’s zijn volledig overtuigd van hun religieuze gelijk. Daardoor struikelen ze over graan in hun zoektocht naar de heilige graal.
Mensen zijn omnivoren. Ze kunnen alles eten, zij het met mate. Het Absolute Kwaad bestaat niet, onze liefde wel.

Fotocredits: Bruno Cordioli
Dit artikel afdrukken