Vier jaar geleden presenteerde de Italiaanse onderzoeker Morando Soffritti op een conferentie over kanker de uitkomsten van zijn studie naar de link tussen de zoetstoffen sucralose en aspartaam met kanker. De industrie deed deze studie toen af als ‘onjuist’ en ‘niet kloppend’.

Aanbevelingen
In het onderzoek vond Soffritti bij muizen een significante relatie tussen het gebruik van de zoetstoffen en kwaadaardige tumoren. Hieruit concludeerde hij dat vooral zwangere vrouwen en kinderen moesten stoppen met het gebruik van light producten.

De European Food Safety Authority (EFSA) vond echter grote methodologische tekortkomingen in het onderzoek en achtte het daarom niet noodzakelijk de regelgeving aan te passen. De Amerikaanse voedselwaakhond Center for Science in the Public Interest (CSPI) veranderde de aanbeveling om voorzichtig te zijn met sucralose, naar ‘vermijd sucralose’. Volgens de CSPI is het onderzoeksinstituut van Soffritti een ‘gerespecteerd onafhankelijk laboratorium’ en is de studie sterker dan de onderzoeken die zijn ‘gefinancierd door de industrie’.

Urgent
Soffretti concludeert zelf in de studie dat de verandering in incidentie van tumoren bij de muizen ook te maken kan hebben gehad met de verandering in lichaamsgewicht, maar zegt ook dat niet kan worden ontkend dat sucralose en het afbraakproduct 1,6-dichlorofructose mutageen zijn en de darmflora beïnvloeden. Hij pleit voor urgentie in meer en langere onderzoeken naar de zoetstoffen, omdat "miljoenen mensen er aan blootgesteld zijn".

Fotocredits: A Harmless Artificial Sweetener, NutritionFacts.org
Dit artikel afdrukken