Oranje wijn krijgt zijn kleur doordat de druivenschillen een paar dagen of weken in de wijn blijven meevergisten. Dat geeft de wijn een rijkere, complexere smaak dan 'gewone' witte wijnen, zeggen experts.

'Vergeten wijnmaakmethode'
De techniek is al uit de oudheid bekend: al sinds 8.000 jaar voor Christus wordt wijn gemaakt door druiven te laten vergisten in potten van aardewerk. Pas sinds het midden van de 20e eeuw is het gebruikelijk witte druiven en het sap meteen van elkaar te scheiden. De laatste tijd maakt de 'vergeten' wijnmaakmethode stilletjes een comeback.

De Britse wijnproducent Chapel Down was de eerste die met oranje wijn kwam. "Wij zijn een moderne wijnmakerij maar dat betekent niet dat we geen wijn kunnen maken zoals dat duizenden jaren geleden gedaan werd", zegt Josh Donaghay-Spire. "We kennen nog steeds niet alle mogelijkheden van ons Bacchus-druivenras, dus lag het voor de hand een oranje wijn te maken, omdat dat nét weer iets anders is. De smaak is rokerig en de wijn heeft structuur. We maken maar een klein beetje oranje, maar de wijn heeft alleen maar lovende reacties gekregen."

'Avontuurlijke wijn'
Door de schillen in het sap te laten, krijgt de wijn niet alleen kleur maar ook meer smaak en tannines.

De groeiende populariteit van de wijn haakt in op verschillende trends: de hang naar eten en drinken met een verhaal en eigen herkomst en naar natuurlijke producten. Oranje wijn is een 'vin naturel', zonder toegevoegde gisten en zonder sulfiet, en sommige wijnen blijven zelfs ongefilterd. Dat het een historische tintje heeft, helpt ook. Bovendien past de 'hybride' oranje wijn bij veel gerechten. Technisch gezien is het een witte wijn, maar hij wordt gemaakt zoals een rode.
Oranje is er voor wijndrinkers die weer eens nieuws willen en durven te proberen.

Dit artikel afdrukken