Sinds Eva er Adam mee verleidde in het paradijs, hoort de appel bij de mens. Hij houdt wellicht de dokter buiten de deur, maar is de doorsnee appel ook lekker? Eten we over enkele jaren nog steeds Elstar en Jonagold of veroveren nieuwe rassen als Rubens, Pink Lady, Kanzi, Wellant of Santana onze fruitmanden? Of komen de oude weer terug? Hoe zit het met de duurzame innovaties in appelland? Op 1 november kiezen Urgenda en Foodlog, met een smaakpanel onder leiding van journalist Felix Wilbrink (Telegraaf), de ‘beste appel van Nederland’.
Urgenda en Foodlog organiseren deze wedstrijd om duidelijk te maken dat Nederland bergen appels produceert,waaronder een stel die er echt bovenuit steken. We moeten ervoor zorgen dat die in Nederland geteeld kunnen blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel.
Vanuit het platform NieuwVers organiseren we, steeds per productcategorie, een serie wedstrijden om de aandacht van het publiek te vestigen op lekkerder en beter eten.
Appeltelers die zich onderscheiden op smaak en ras, zuinig zijn met bestrijdingsmiddelen, water en energie of op andere manieren het landschap, milieu of de biodiversiteit sparen, nodigen we van harte uit om mee te doen. In een open gesprek op www.foodlog.nl kiezen we, in samenspraak met een vakjury, vervolgens de finalisten. Live op TV laten we de opvallendste vernieuwers op 1 november proeven aan een breed publiek. De winnaar, goed én lekker dus, mag zich met recht ‘de beste appel van Nederland noemen’.
Wat cijfers
Verspreid over 19.200 hectare telt Nederland zo'n 27 miljoen appelbomen. Ze leveren 300 à 400 miljoen kilo appels per jaar op, ruim veertig procent van de totale Nederlandse fruitproductie. Per huishouden in Nederland kopen we jaarlijks 22 kilo appels, vooral Elstar (9,3 kilo) en Jonagold (4,4 kilo). Importappels eten we vooral in de periode april tot juli, als de voorraad in onze koelingen afneemt of de kwaliteit ervan terugloopt. Maar vreemd genoeg zijn appels uit Chili en Nieuw- Zeeland ook in ons eigen appelseizoen te verkrijgen. Daarginder worden ze namelijk vaak goedkoper geproduceerd.
In de appelsector is vaak sprake van overaanbod, zeker in de oogstperiode. Ook heeft de sector te maken met concurrentie uit het buitenland dat goedkoper kan produceren. Telers oogsten daarom soms vroeg, ten koste van smaak en houdbaarheid, om de bulk voor te zijn en een hogere prijs te beuren. Anderen verkopen hun appels als ze al lang over de piek van hun kwaliteit zijn, om de restanten maar kwijt te raken. Veel telers proberen de kosten per kilo appels zoveel mogelijk terug te brengen. Soms met slimme technologische innovaties, zoals opslagmethodes met minder derving als resultaat of door eigen energiewinning via zonnepanelen of groenafval van het bedrijf. Daarnaast zijn er telers die nieuwe rassen telen met een betere resistentie tegen ziektes en schimmel. Dat bespaart niet alleen kosten, maar komt ook tegemoet aan de vraag naar gifvrij fruit en een gezondere en mooiere leefomgeving. Een groeiende stroom telers kiest voor zogenaamde clubrassen met een onderscheidende smaak en afspraken waarmee de kwaliteit van deze 'merkappels' in stand wordt gehouden. Volgens velen hebben smaakvolle en goed resistente clubrassen de toekomst.
Oproep
Wie zijn over de gehele linie de echte innovatoren? Welke telers lopen vóór op de rest en waarin onderscheiden zij zich precies van anderen? Kortom, met welke appels kunnen we in Nederland voor de dag komen? Meld je hier aan of per mail bij dorine.ruter@urgenda.nl en vertel hier op Foodlog over het wel en wee in Nederland appelland.
NieuwVers staat voor onverkloot eten maar het hoeft niet uit oma's tijd te zijn. De modernste, verbeterende en verduurzamende technieken worden toegejuicht door NieuwVers als ze de voedingswaarde van plantaardige en dierlijke oorsprong van de producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar maken en de milieudruk verminderen door dat slim en innovatief te doen. NieuwVers staat ook voor de 9 principes van de Food Revolution. Regionale, gesloten kringlopen, korte ketens tussen consument en producent, gebruik van hernieuwbare energie en grondstoffen, behoud van biodiversiteit en een mooi landschap, gedeeld eigenaarschap van consument en producent zijn daarin essentieel.
Fotocredits: Kat...
Dit artikel afdrukken
Vanuit het platform NieuwVers organiseren we, steeds per productcategorie, een serie wedstrijden om de aandacht van het publiek te vestigen op lekkerder en beter eten.
Appeltelers die zich onderscheiden op smaak en ras, zuinig zijn met bestrijdingsmiddelen, water en energie of op andere manieren het landschap, milieu of de biodiversiteit sparen, nodigen we van harte uit om mee te doen. In een open gesprek op www.foodlog.nl kiezen we, in samenspraak met een vakjury, vervolgens de finalisten. Live op TV laten we de opvallendste vernieuwers op 1 november proeven aan een breed publiek. De winnaar, goed én lekker dus, mag zich met recht ‘de beste appel van Nederland noemen’.
Wat cijfers
Verspreid over 19.200 hectare telt Nederland zo'n 27 miljoen appelbomen. Ze leveren 300 à 400 miljoen kilo appels per jaar op, ruim veertig procent van de totale Nederlandse fruitproductie. Per huishouden in Nederland kopen we jaarlijks 22 kilo appels, vooral Elstar (9,3 kilo) en Jonagold (4,4 kilo). Importappels eten we vooral in de periode april tot juli, als de voorraad in onze koelingen afneemt of de kwaliteit ervan terugloopt. Maar vreemd genoeg zijn appels uit Chili en Nieuw- Zeeland ook in ons eigen appelseizoen te verkrijgen. Daarginder worden ze namelijk vaak goedkoper geproduceerd.
In de appelsector is vaak sprake van overaanbod, zeker in de oogstperiode. Ook heeft de sector te maken met concurrentie uit het buitenland dat goedkoper kan produceren. Telers oogsten daarom soms vroeg, ten koste van smaak en houdbaarheid, om de bulk voor te zijn en een hogere prijs te beuren. Anderen verkopen hun appels als ze al lang over de piek van hun kwaliteit zijn, om de restanten maar kwijt te raken. Veel telers proberen de kosten per kilo appels zoveel mogelijk terug te brengen. Soms met slimme technologische innovaties, zoals opslagmethodes met minder derving als resultaat of door eigen energiewinning via zonnepanelen of groenafval van het bedrijf. Daarnaast zijn er telers die nieuwe rassen telen met een betere resistentie tegen ziektes en schimmel. Dat bespaart niet alleen kosten, maar komt ook tegemoet aan de vraag naar gifvrij fruit en een gezondere en mooiere leefomgeving. Een groeiende stroom telers kiest voor zogenaamde clubrassen met een onderscheidende smaak en afspraken waarmee de kwaliteit van deze 'merkappels' in stand wordt gehouden. Volgens velen hebben smaakvolle en goed resistente clubrassen de toekomst.
Oproep
Wie zijn over de gehele linie de echte innovatoren? Welke telers lopen vóór op de rest en waarin onderscheiden zij zich precies van anderen? Kortom, met welke appels kunnen we in Nederland voor de dag komen? Meld je hier aan of per mail bij dorine.ruter@urgenda.nl en vertel hier op Foodlog over het wel en wee in Nederland appelland.
NieuwVers staat voor onverkloot eten maar het hoeft niet uit oma's tijd te zijn. De modernste, verbeterende en verduurzamende technieken worden toegejuicht door NieuwVers als ze de voedingswaarde van plantaardige en dierlijke oorsprong van de producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar maken en de milieudruk verminderen door dat slim en innovatief te doen. NieuwVers staat ook voor de 9 principes van de Food Revolution. Regionale, gesloten kringlopen, korte ketens tussen consument en producent, gebruik van hernieuwbare energie en grondstoffen, behoud van biodiversiteit en een mooi landschap, gedeeld eigenaarschap van consument en producent zijn daarin essentieel.
Fotocredits: Kat...
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Twintig jaar geleden, zo ongeveer, kochten we een halve hectare grasland, zo maar omdat het uitzicht er zo mooi is, minstens 30 km. Het IKN plantte daar (gratis) 6 appel, peer, pruim, kersen bomen op. in het kader van landschapverfraaing. We kregen een lijstje van de verschillende rassen , oude rassen. Maar wat was nu welke boom. Een boom produceert een bijzonder lekkere appel die pas rijp is eind november. Heel rood en niet zo heel groot. Deze appel zou mijn keuze zijn.Ik kan hier geen foto uploaden, helaas.
@Jan Diek, het waren er inderdaad vier van de vijf. Via onderstaande link naar de 17 kandidaten kun je de gesprekken en argumentatie van de beoordeling teruglezen. Teler Pieter Vernooij die niet onder een biologisch keurmerk werkt, kwam ook in die top 5 én, dat moet gezegd, werd op smaak ook nog eens tweede met een verbluffend goeie Wellant. Zowel smaakjury (die koos uit de vijf finalisten) als het publiek (die uit alle ingezonden appels koos) waren het daarover eens.
Je stroomt wat later in - we bereiden nu de Beste Belegen Kaas voor - maar ik vind het wel interessant te horen wat jij zo terugkijkend van de kandidaten en finalisten in de appelverkiezing vindt?
Hoeveel finalisten werken biologisch? (Eko of BD)? Volgens mij heel wat.
Han, helemaal vergeten je te antwoorden: ja, dat is een goed idee. Prachtig voor de oogst 2013. We kiezen dan de rassen en per ras de lekkerste teler.
(en ook daar zullen we weer mensen gaan horen die zeggen dat je appels van twee bomen uit dezelfde gaard niet met elkaar mag vergelijken; er zullen er zelfs zijn die vinden dat je appels van verschillende kanten van dezelfde boom niet mag vergelijken!)
Hier vind je ze wél, die zeventien kandidaten! Ik plaatste de verkeerde link. Excuus!