image

Zo heeft die verdoving misschien nog een beetje zin, ook al kun je je afvragen waarom staarten en tanden geknipt moeten worden.

Moeders hierboven heeft haar staart in ieder geval nog.

De binnenkort verplichte verdoving van biggetjes tijdens de castratie heeft een kettingreactie veroorzaakt. Varkenshouders maken gebruik van de verdoving om tegelijkertijd andere ingrepen te doen, zoals oormerken en het afknippen van de staart. Daarnaast worden ook de ruim 4 miljoen 'exportbiggen', die totnogtoe buiten de afspraken vielen, verdoofd gecastreerd. Annechien ten Have, de voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland liet Wakker Dier 30 juni weten dat tijdens de verdoving niet alleen de castratie maar ook andere ingrepen zullen worden gedaan, zoals het afknippen van de staarten en het inbrengen van de oormerken.

Zeugenhouders krijgen de komende weken cursussen waarin zij leren om de diverse ingrepen zelf uit te voeren. Dit gebeurt met een 'verdovingsbox': een box waar de biggen kort ingaan en met CO2-gas onder narcose worden gebracht. Dan wordt de castratie uitgevoerd en worden de biggen geïnjecteerd met een pijnstiller tegen de napijn. De box zal de eerste tijd alleen gebruikt worden voorde beerbiggen. Als de box goed werkt, mogen straks ook de vrouwelijke biggen van een verdoving profiteren op het moment dat zij gecoupeerd en geoormerkt worden.

Ook exportbiggen verdoofd
Ook werd bekend dat de verdovingsbox beschikbaar is voor zeugenhouders die hun biggen exporteren en dat de verdovingsplicht ingaat voor de biggen die bestemd zijn voor de buitenlandse markt. Deze boeren zullen als laatste, maar nog ruim voor het einde van 2008, een cursus krijgen.

Afschaffing ingrepen
Staarten en hoektanden van biggen worden afgeknipt om verwondingen te voorkomen. Wakker Dier vind een verdoving een stap in de goede richting, maar pleit voor een snelle en complete afschaffing van ingrepen. Met meer ruimte, buitenlucht en afleiding voor de dieren zijn al deze ingrepen overbodig, stelt de organisatie.


bron: Wakker Dier met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken